αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Βίκη περνά στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου (έχει ήδη τις Chipita και Νίκας)

Η Βίκη περνά στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου (έχει ήδη τις Chipita και Νίκας)

Αποφασισμένος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον κλάδο των αλλαντικών, εμφανίζεται ο ισχυρός άνδρας της Chipita και επισήμως πλέον και της ΠΓ Νίκας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της Νίκας, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε πως βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙ.Κ.Η., η οποία όπως ο ίδιος ανάφερε πιέζεται από τον υψηλό της δανεισμό.

Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, λέγοντας πως οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Όπως είπε “η ΒΙΚΗ είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά χρέη. Υπάρχουν χρέη προς τις τράπεζες, ακόμη και προς την παλιά ΑΤΕ το οποίο έχει μεταφερθεί στην ειδική εκκαθάριση. Είναι ένα πολύπλοκο deal και υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρέπει να κοιτάξουμε”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλη εταιρεία του κλάδου των αλλαντικών ή των πουλερικών και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή προέχει η συγχώνευση της Νίκας με την ΒΙΚΗ. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά “οι άνθρωποι που βάζουν πολλές μπουκιές στο στόμα τους πνίγονται. Τώρα κάνουμε μια κίνηση και σταδιακά θα δούμε και άλλα πράγματα. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός”. Ο ίδιος, εκτίμησε πως η συγκέντρωση σε μεγαλύτερα σχήματα δεν αφορά μόνο την αλλαντοβιομηχανία αλλά τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η αλλαντοβιομηχανία Βίκη, της οικογένειας Παπαγιάννη, βρίσκεται στην Άρτα, διαθέτει δικό της χοιροστάσιο, συνεργάζεται με 50 κτηνοτρόφους της περιοχής ελέγχει μερίδιο 6% στην εγχώρια αγορά, ο τζίρος της πέρυσι κινήθηκε στα 20 εκατ. ευρώ και εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη Νίκας, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο που θα αρχίσει να ξετυλίγεται τους επόμενους μήνες. Όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα. Αγγελική Οικονόμου, η αλλαντοβιομηχανία το πρώτο πεντάμηνο κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιό της κατά 5 μονάδες, ανεβάζοντας το από 11,8% που ήταν το 2016 στο 17% σε όγκο και 15,3% σε αξία. Παράλληλα, σύμφωνα με την κα. Οικονόμου, σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν και τα λειτουργικά κέρδη, τα οποία πέρυσι επηρεάσθηκαν από την κατάρρευση του Μαρινόπουλου και τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας στην Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά την Chipita, η οποία προχωρά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας και στη Σλοβακία μέσω της υλοποίησης επένδυσης ύψους 63 εκατ. ευρώ, ο κ. Θεοδωρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, είπε πως δεν θα αργήσει η ώρα που η Chipita θα μπει στο Χρηματιστήριο. Όπως ανέφερε το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη, ενώ πρόσθεσε πως δεν ξέρει ακόμη αν η εταιρεία θα εισαχθεί στο ελληνικό ή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο. Αυτό όπως τόνισε είναι κάτι που θα αποφασισθεί μετά και την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Chipita είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε ότι αφορά τα άλλα επιχειρηματικά σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου, και συγκεκριμένα τον πρωτογενή τομέα, πρόσφατα η Wonderplant απέκτησε ακόμη 50 στρέμματα δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ενώ στα σχέδια είναι και η επέκταση και σε άλλες καλλιέργειες.

Σημειώνεται πως η χθεσινή γενική συνέλευση της Νίκας ενέκρινε μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, με την τοποθέτηση κ. Θεοδωρόπουλου στην θέση του προέδρου αλλά και την αλλαγή των όρων του ομολογιακού δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =