αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ άλλη όψη: 3 λόγοι για να μην ξεκινήσεις ένα κατάστημα franchise

Η άλλη όψη: 3 λόγοι για να μην ξεκινήσεις ένα κατάστημα franchise

Αρκετές φορές έχουμε συζητήσει εδώ στο It’s Possible, για την επιλογή του franchise. Μοιάζει ως μια λογική επιχειρηματική κίνηση. Αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεκινήσεις ένα «άγνωστο» κατάστημα. Αλλά θα έχεις εξ αρχής την φήμη και το logo ενός γνωστού brand, με την όποια ώθηση μπορεί να σου δώσει αυτό. Ενώ παράλληλα, η εταιρία που θα σου προσφέρει το franchise, πιθανότατα θα σου δώσει και αρκετή από την τεχνογνωσία της.

Τώρα θα δούμε την άλλη πλευρά. Διότι το να πορευτείς στο δρόμο του franchise, δεν θα σε οδηγήσει απαραίτητα στην επιτυχία. Μάλιστα έχει και αρκετά αρνητικά που πρέπει να λάβεις υπόψη. Το Entrepreneur.com παρουσιάζει τους 3 λόγους για να μην γίνεις ένας επιχειρηματίας μέσω franchise.

1# Το μεγάλο κόστος. Όπως έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις στην Ελλάδα, το κόστος είναι μεγάλο για να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική προσπάθεια τέτοιου είδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η «αγορά» μιας φίρμας μέσω franchise μπορεί να σου κοστίσει πάνω από 100.000 ευρώ. Αν δεν έχεις μεγάλο μπάτζετ, ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσεις το δικό σου κατάστημα μόνος. Και να αναπτυχθείς σιγά- σιγά.

2# Έλλειψη ελευθερίας. Οκ, θα μπορείς να κάνεις κάποιες δικές σου επιλογές. Αλλά το franchise σημαίνει ότι υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις. Δεν μπορείς να ανοίξεις π.χ. ένα κατάστημα McDonalds και να αλλάξεις το logo ή τα χρώματα. Όταν είσαι μέλος ενός brand, πρέπει να βαδίσεις μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

3# Θα σου φάει όλο τον χρόνο. Επειδή ακριβώς τα δεδομένα είναι λίγο- πολύ συγκεκριμένα, και το franchise είναι μια επένδυση, θα πρέπει να αφιερώσεις εκεί όλο τον χρόνο σου. Δεν είναι κάτι που θα το στήσεις… και θα πάει μόνο του. Αν ξεκινήσεις, δεν θα μπορέσεις να «τρέξεις» οποιαδήποτε άλλη δική σου ιδέα ταυτόχρονα. Πρέπει να είσαι εστιασμένος εκεί, ακριβώς όπως αν θα ξεκίναγες ένα brand από το μηδέν. Αν φυσικά είσαι αποφασισμένος να αφοσιωθείς στο franchise εγχείρημα σου, κανένα πρόβλημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − one =