αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ηλεκτρονικός» συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου: Πως θα γίνεται

«Ηλεκτρονικός» συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου: Πως θα γίνεται

Προσπάθεια να «απεμπλακεί» από τις εφορίες η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ και με ηλεκτρονικό τρόπο να γίνεται από τους ίδιους του φορολογούμενους καταβάλει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ Σοφία Σεχπερίδου από την 1η Σεπτεμβρίου η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ έχει αναβαθμιστεί, καθώς τα στοιχεία των δικαιούχων επιστροφής φόρου έχουν αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα όταν γίνεται συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και περισσεύει φόρος προς επιστροφή, αυτός να καταβάλλεται μέσα σε 3 ημέρες στους δικαιούχους.

Όπως τονίζει το CNN Greece, ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ δεν γίνεται σήμερα ηλεκτρονικά (δεν υπάρχει σχετικό σύστημα) και όσοι επιθυμούν να γίνει πρέπει να μεταβούν στην εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Διαφορετικά, πρέπει να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το σχετικό ποσό που δικαιούνται. Για παράδειγμα, κάποιος δικαιούται επιστροφής φόρου εισοδήματος 400 ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι υπόχρεος σε ΕΝΦΙΑ 800 ευρώ. Η εφορία έπρεπε να του καταλογίσει υπόλοιπο φόρου 400 ευρώ (800 – 400 = 400).

Ο συμψηφισμός γίνεται μόνο κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει αυτόματη διαδικασία. Εφόσον ο φορολογούμενους δεν κάνει αίτηση η εφορία θα του επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό έπειτα από 5 μήνες· δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου 2017, όταν και καταβάλλεται η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, η κ. Σεχπερίδου, μιλώνταςστον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα να βλέπει ο κάθε φορολογούμενος το ποσό της επιστροφής του στο σύστημα του Taxisnet και να κάνει ηλεκτρονικά ο ίδιος ο φορολογούμενος τους συμψηφισμούς που επιθυμεί .

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 10 =