αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΖάκυνθος: Το ελληνικό δημόσιο, κάποια «χαμένα» στρέμματα της εκκλησίας και μια επένδυση του πρώην Εμίρη… που περιμένει

Ζάκυνθος: Το ελληνικό δημόσιο, κάποια «χαμένα» στρέμματα της εκκλησίας και μια επένδυση του πρώην Εμίρη… που περιμένει

Η ακροαματική διαδικασία, με την οποία σειρά φορέων ζητεί την ακύρωση του συμβολαίου με το οποίο η εταιρεία Pimana SA είχε αγοράσει από ιδιώτη μια έκταση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα στο πρωτοδικείο του νησιού.Το ελληνικό Δημόσιο, εκπλήσσοντας και πάλι, ζήτησε στην αρχή της διαδικασίας να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς, τρία χρόνια μετά τη συναλλαγή, δεν έχει κατορθώσει να περατώσει τις διοικητικές διαδικασίες, «μέσω των οποίων διερευνώνται τα δικαιώματα του Δημοσίου στη διαφιλονικούμενη έκταση, ήτοι στην παράδοση του πορίσματος της ομάδας εργασίας, η οποία συστήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας…».

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του τέως γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και τοποθέτησε στη θέση του την κ. Π. Πέρκα. Ο προκάτοχος της κ. Πέρκα είχε ζητήσει και είχε λάβει πραγματογνωμοσύνη της προϊσταμένης της υπηρεσίας του στη Ζάκυνθο. Σε αυτήν, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, η υπάλληλος (σ.σ.: που αργότερα μετατέθηκε στα τελωνεία του νησιού) γνωμοδοτεί ότι δεν θεμελιώνονται δικαιώματα του Δημοσίου. Η περιφερειακή υπηρεσία της Πάτρας στη συνέχεια συνέστησε διμελή επιτροπή με την ίδια υπάλληλο και έναν συνάδελφό της που κατέληξαν σε δύο αντιδιαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα· με την υπάλληλο της Ζακύνθου να διατηρεί τη γνώμη της, σε αντίθεση με τον συνάδελφό της.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, στις 15 Νοεμβρίου του 2016 συνεστήθη νέα ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή του υπαλλήλου που είχε διατυπώσει τη γνώμη ότι το Δημόσιο έχει δικαιώματα. Ενα μήνα νωρίτερα, ωστόσο, είχε οριστεί δίκη (που αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2017) στην οποία το Δημόσιο παρενέβη λέγοντας ότι έχει δικαιώματα, θέση την οποία μετέβαλε στα αρχές Φεβρουαρίου του 2017, ζητώντας αναβολή για να εξετάσει αν… έχει δικαιώματα και ποια είναι αυτά, με επιτροπή που συνεστήθη ένα μήνα μετά την καθορισμένη έναρξη της δίκης, τον περασμένο Οκτώβριο!

Η πλευρά της Pimana υποστήριξε ότι στο Ε 9 της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών αναγράφονται μόλις 177 στρέμματα (που δεν είναι καν στην επίδικη έκταση), έναντι 3.056 που διεκδικεί η Μητρόπολη Ζακύνθου και στο όνομα της κυριότητας των οποίων ζητεί την ακύρωση του συμβολαίου. Κατά την εξέτασή του από το δικαστήριο, ο πρώην μητροπολίτης του νησιού και νυν Δωδώνης, Χρυσόστομος, εξήγησε ότι για φορολογικούς λόγους η εκκλησία δεν δήλωνε τα στρέμματα που με βάση κώδικες της ενετικής περιόδου της ανήκουν. Οι κώδικες αυτοί, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Ο αξιωματούχος της εκκλησίας είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ υπήρξα ηγούμενος της Πεντέλης για 25 χρόνια και είχε 30.000 στρέμματα. Αν τα δήλωνε, θα είχε κλείσει το μοναστήρι…». Ο Χρυσόστομος αμφισβήτησε ότι η έκταση που αγόρασε ο πρώην εμίρης του Κατάρ είναι 15.000 στρέμματα, υποστηρίζοντας ότι είναι μικρότερη.

Στο ερώτημα του εισηγητή του δικαστηρίου προς τον αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Γρηγόρη Νιωτόπουλο, γιατί οι φορείς του Δημοσίου ουδέποτε διεκδίκησαν τη συγκεκριμένη έκταση, αυτός είπε: «…Να κάνουμε αγωγή κατά κάποιου που δεν θεωρούμε ιδιοκτήτη; Να κάνουμε αγωγή να διεκδικήσουμε το δίκιο μας;». Σε αντιδιαστολή ο πωλητής της έκτασης, Γ. Χάρος, επέμεινε ότι έως την εκδήλωση της συναλλαγής, δηλαδή μέχρι να γίνει γνωστό το συμβόλαιο, ο πωλητής ουδέποτε ενοχλήθηκε από φορείς του Δημοσίου.

Στη διάρκεια της διαδικασίας η Pimana πρότεινε συμβιβαστική εξωδικαστική λύση με 22 πολίτες που άσκησαν παρέμβαση στο δικαστήριο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή της για διακοπή έως ότου ολοκληρωθούν οι επαφές της εταιρείας με τους χωρικούς που διεκδικούν ως νομείς τμήματα της επίδικης έκτασης. Ο νομικός τους παραστάτης είπε, πάντως, ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν τουλάχιστον τετραπλάσιοι δικαιούχοι που για οικονομικούς λόγους δεν προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Η βεβαίωση του μοναχού της Μονής Κρημνών

Στο σίριαλ της τουριστικής επένδυσης στη Ζάκυνθο υπήρξε και ένα αναπάντεχο γεγονός. Ο μοναχός της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, με χειρόγραφο έγγραφό του, βεβαίωσε πως αμφισβητεί ότι η εκκλησία κατέχει τα 3.056 στρέμματα, εν ονόματι των οποίων ζητεί την ακύρωση του συμβολαίου. Το σχετικό χειρόγραφο έγγραφο φέρεται να κατατέθηκε και στον οικονομικό εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί υπ’ όψιν. Από την πλευρά της η Μητρόπολη Ζακύνθου, διά των νομικών παραστατών της, χωρίς να αμφισβητεί τη γνησιότητα του εγγράφου – όλοι οι διάδικοι δέχονται ότι είναι γνήσιο– αμφισβητεί ότι ο εν λόγω κληρικός είχε εξουσιοδότηση να συντάξει τέτοιο έγγραφο. Την ύπαρξή του φαίνεται ότι την πληροφορήθηκε από την κατάθεσή του από τους αντιδίκους στη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου.

Ο συνήγορος της Μητρόπολης, πάντως, ανέφερε ότι ο συντάξας το έγγραφο μοναχός έχει απομακρυνθεί ψυχικά από το… έγγραφο αυτό, ότι έχει ψυχικά και άλλα προβλήματα, κάτι που η αντίδικη πλευρά αμφισβήτησε. Το έγγραφο έχει συνταχθεί σε συμβολαιογράφο και έχει κατατεθεί σε μία τουλάχιστον αρχή. Η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας θα κλείσει μια φάση της αντιδικίας. Εκκρεμεί η ποινική υπόθεση, την οποία έχει διαβιβάσει ο οικονομικός εισαγγελέας σε ανακρίτρια χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη.Το πότε θα αποφασίσει το Δημόσιο για τα δικαιώματά του είναι άδηλο, όπως έσπευσε να δηλώσει η εκπρόσωπός του στο δικαστήριο της Ζακύνθου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =