αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕσύ πόσο πιστός είσαι στο project σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εσύ πόσο πιστός είσαι στο project σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Κάθε φορά που μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο ή «περίοδο διακοπών» γενικότερα, κάνω τις ίδιες σκέψεις: «Και τώρα τι κάνουμε; Θα κάτσουμε off μερικές μέρες σερί;» Τελικά αυτό δεν γίνεται ποτέ, και πάντα υπάρχει δουλειά μέσα σε ένα 24ωρο. Τουλάχιστον τον τελευταίο περίπου 1μισι χρόνο, αφού όπως έχω ξανά γράψει σε άρθρα, από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν βγήκε στον ιντερνετικό αέρα το It’s Possible, δεν έχω κάτσει ποτέ για μια ολόκληρη ημέρα.

Ανοίγοντας αυτή τη συζήτηση, νομίζω αξίζει να δούμε δύο πράγματα. Με πολύ απλά λόγια. Πρώτον, η συνέπεια είναι το κλειδί, όταν έχεις ένα δικό σου project. Πόσο μάλλον ένα ενημερωτικό site που δεν κλείνει ποτέ. Τουλάχιστον αν θες να είσαι σοβαρό site. Σκεφτείτε τώρα να έλεγα: «Λοιπόν παιδιά, Μεγάλη Πέμπτη κλείνουμε, σταματά η ροή άρθρων, και τα λέμε πάλι Τρίτη του Πάσχα». Και ο,τι και να γινόταν, το site θα ξανά ανέβαζε άρθρα από τότε και μετά. Στο ενδιάμεσο, ο κόσμος να χάλαγε, δεν θα έγραφε τίποτα, ούτε θα απάνταγε στα οποιαδήποτε μηνύματα έστελναν οι αναγνώστες.

Έτσι δουλειά όμως δεν γίνεται. Δες κάτι άλλο: Ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι bloggers και youtubers και αυτοί που έχουν τους περισσότερους followers; Αυτοί που είναι συνεπείς. Σου λέει ο άλλος: Θα ανεβάζω 3 βίντεο την εβδομάδα. Και ανεβάζει 3 βίντεο την εβδομάδα, ο κόσμος να χαλάσει. Έτσι χτίζεται το κοινό. Από την άλλη, όσοι αναρτούν υλικό «όποτε έχουν χρόνο», δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην μεγάλη επιτυχία.

Αν θες να «τρέξεις» το project σου σε επαγγελματικό επίπεδο, αν θες πραγματικά να είσαι μέσα στους κορυφαίους, πρέπει να είσαι συνεπής.

Και όχι να λες: Ανεβάζω άρθρα ή βίντεο όποτε έχω χρόνο, ανεβάζω ένα τώρα και το επόμενο μπορεί να είναι μετά από 1 μήνα, το καλοκαίρι θα πάω επίσης κάτι διακοπές που θέλω και θα με ξανά δείτε από Σεπτέμβρη κλπ. Έτσι δουλειά δεν γίνεται.

Αξίζει όμως τώρα να αναφέρουμε και το δεύτερο σημαντικό σημείο σε αυτή τη συζήτηση. Διότι θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος: «Δηλαδή εσύ που μας τα λες όλα αυτά, εδώ και 1μισι χρόνο δεν έχεις βγει από το σπίτι σου; Αφού λες ότι δεν έχει υπάρξει κενή ημέρα».

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Το ότι δουλεύεις κάθε ημέρα, δεν σημαίνει ότι δουλεύεις ολόκληρη την ημέρα.

Είναι προφανές, πως όταν θέλεις να «τρέξεις» σε τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια ένα project, πρέπει να κάνεις σωστή κατανομή δυνάμεων. Και ναι, πρέπει να υπάρχουν και διαλείμματα στο ενδιάμεσο. Το ότι δουλεύεις κάθε ημέρα για κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν θα βγεις για ένα καφέ ή ότι δεν θα πας για ένα ποτό το βράδυ. Μετρά βέβαια το «πως», και το κάθε πότε το κάνεις. Αν μου πει κάποιος ότι θέλει να δημιουργήσει π.χ. μια startup και παράλληλα να βγαίνει κάθε βράδυ να πίνει ποτά και να γυρνά στις 4:00 τα ξημερώματα, αυτό μάλλον είναι ένα σενάριο που δεν θα τον οδηγήσει στην επιτυχία.

Τα διαλείμματα μέσα στην ημέρα είναι όμως απαραίτητα. Δεν έχει νόημα, να πέσεις με τα μούτρα και να δουλεύεις 24 ώρες, για 1, 2 ή 10 μήνες. Ούτε παραγωγικός θα είσαι από ένα σημείο και μετά, και το κυριότερο: μάλλον δεν θα είσαι χαρούμενος. Πολλές φορές, εμείς που έχουμε δικά μας projects, πέφτουμε στην παγίδα της υπερβολής. Νομίζουμε ότι π.χ. αν δεν ξυπνήσουμε νωρίς μια Κυριακή πρωί για να «κάνουμε κάτι για το project», θα καταρρεύσει το σύμπαν. Βλέποντας τα πράγματα πιο ψύχραιμα, καταλαβαίνεις ότι κανέναν σοβαρό εγχείρημα δεν καταστράφηκε, επειδή κάποιος ιδρυτής δεν ξύπνησε νωρίς ένα πρωί Κυριακής.

Η συνέπεια είναι το κλειδί σε όλη αυτή την ιστορία. Χρειάζεται απλά να φτιάξεις έναν «χάρτη», ο οποίος θα σε οδηγήσει μέσα σε αυτό τον μαραθώνιο. Ο δικός μου «χάρτης» λέει ότι δεν γίνεται να κάτσω 4 ή 5 ημέρες σερί, ακόμα και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Για αυτό το It’s Possible θα έχει συνεντεύξεις, άρθρα και κανονική ροή, σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας που μόλις μπήκαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και διασκέδαση. Ίσως σας πετύχω σε κανένα μαγαζί στο Γκάζι, κάποιο βράδυ από αυτά τα εορταστικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + eleven =