αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕρειπωμένα κτίρια της Αθήνας θα «ζωντανέψουν» και θα αξιοποιηθούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ερειπωμένα κτίρια της Αθήνας θα «ζωντανέψουν» και θα αξιοποιηθούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ένα «πείραμα» που θα δώσει ζωή στα ερειπωμένα κτίρια του κέντρου της Αθήνας μέσα από την αξιοποίησή τους για εμπορική χρήση από μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει ήδη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος για το κτιριακό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας, με απαξιωμένα κτίρια που αυξάνονται ακόμη και σε δρόμους που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εμπορικοί, και αυτό υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον και λόγω της υποβάθμισης πολλαπλασιάζονται οι ιδιοκτησίες που εγκαταλείπονται.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας βλέπει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για νέες μορφές εμπορικής δραστηριότητας και υποστηρίζει ότι άδεια και ερειπωμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης μπορούν να δημιουργήσουν νέες εμπορικές γειτονιές αν μετατραπούν σε πυρήνες δραστηριότητας για μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

«Κάθε βιτρίνα που φωτίζεται διώχνει την παραβατικότητα και δημιουργεί θέσεις εργασίας», όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας το τελευταίο διάστημα με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση ενός σχεδίου που προβλέπει ότι θα μπορούν να ενοικιάζουν μεγάλους χώρους μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με προνομιακούς όρους.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πρωτεύουσας συναντήθηκε ήδη με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, της εξέθεσε την ιδέα του και συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα να υπάρξει χρηματοδότηση για να χρησιμοποιηθούν ερειπωμένα κτίρια του κέντρου της πόλης για εμπορικούς σκοπούς από μικρού και μεσαίου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα δημιουργεί νέες προοπτικές για το εμπόριο αλλά και γενικότερα για την επισκεψιμότητα του κέντρου, οπότε η μετατροπή άδειων κτιρίων σε «mall» για λιανεμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δώσει μία νέα ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει ο κ. Καφούνης, η σκέψη είναι να διαμορφωθεί κατάλληλα ένας μεγάλος χώρος προκειμένου να δραστηριοποιηθούν για περίπου μία διετία, με προνομοιακούς όρους, μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ βαθμιαία στόχος είναι αυτοί οι χώροι να μπορούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μέχρι τώρα δεν έχει επιλεγεί το κτίριο που θα λειτουργήσει πειραματικά αυτή η ιδέα, αλλά η περιοχή που διερευνάται είναι η οδός Σταδίου, όπως διαβάζουμε στο The Toc.

Οι συζητήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποιους είδους χρηματοδότηση για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος,

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει εκπονήσει μελέτη για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ήδη από το 2012, και από το 2013 περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που έχουν συνυπογράψει 17 υπουργεία, ενώ παράλληλα έχει καταρτιστεί νομοθετική πρόταση ώστε να γίνει ευκολότερη η παρέμβαση στα 1.800 εγκαταλειμμένα κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά διατηρητέα -κάποια δημόσια, κάποια ιδιωτικά, γνωστού ή άγνωστου ιδιοκτήτη-, ώστε να διευκολυνθεί είτε η μεταβίβασή τους, είτε η αξιοποίησή, είτε ακόμα η κατεδάφισή τους αν είναι επισφαλή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 16 =