αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕνώπιον του Κογκρέσου: Ίσως ο πιο αγχωμένος Mark Zuckerberg που έχουμε δει

Ενώπιον του Κογκρέσου: Ίσως ο πιο αγχωμένος Mark Zuckerberg που έχουμε δει

Η μεγάλη στιγμή, σχετικά με το σκάνδαλο ανάμεσα σε Facebook και Gambridge Analytica, έφτασε. Ο Mark Zuckerberg, ο άνθρωπος που έφτιαξε το Facebook το 2004, ξεκίνησε να καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου, την Τρίτη το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Όσοι έχουν παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες του Zuckerberg, καταλάβαιναν με μια πρώτη εικόνα ένα πράγμα: Ο ιδρυτής του Facebook ήταν φανερά αγχωμένος, κάτι που γινόταν όλο και πιο έντονο όσο οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Το άγχος ήταν εμφανές, παρά… τα αστεία που έκανε σε διάφορα σημεία ο ίδιος.

Σε αρκετές ερωτήσεις, ο Mark Zuckerberg είχε τις απαντήσεις. Ενώ σε κάποιες άλλες αρκέστηκε λίγο- πολύ να πει ότι… θα λάβει ενημέρωση από την ομάδα του και θα επανέλθει. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι (όντως πολλές συνολικά) ερωτήσεις αφορούσαν αρκετές βαθμίδες του τεχνολογικού κολοσσού- άρα κάποια πράγματα ήταν ίσως δύσκολο να τα γνωρίζει ο ιδρυτής.

Επίσης, ο Mark Zuckerberg επανέλαβε αρκετές φορές, αυτό το οποίο έγραφε και στα posts του, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου: Ότι έγιναν λάθη από την μεριά του Facebook.

«Δεν είχαμε αρκετά ευρεία εικόνα της ευθύνης μας, και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου, και λυπάμαι. Άρχισα το Facebook, το διοικώ, και είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει σε αυτό», τόνισε ο Mr Facebook.

Ενώ επίσης σημείωσε ότι η εταιρία βιώνει μια «φιλοσοφική μετατόπιση». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε: «Κορυφαία μου προτεραιότητα ήταν πάντα η κοινωνική μας αποστολή να διασυνδέουμε ανθρώπους, να δημιουργούμε κοινότητες και να φέρνουμε τον κόσμο πιο κοντά. Οι διαφημιστές και οι developers δεν θα πάρουν ποτέ προτεραιότητα όσο διοικώ το Facebook». Επίσης, σημείωσε ότι όσο πιο πολύπλοκοι γίνονται οι όροι χρήσης της πλατφόρμας, τόσο πιο πιθανό είναι να μπερδεύονται οι χρήστες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Κογκρέσο, φάνηκε επίσης ότι μάλλον υπάρχουν διαφορές στους όρους χρήσης του Facebook, με αυτούς του Application.

Ο Zuckerberg είπε ότι ήταν λάθος του που πίστεψε τους ανθρώπους της Cambridge Analytica. «Aναλάβαμε δράση, κατεβάσαμε την εφαρμογή και απαιτήσαμε τόσο ο developer της εφαρμογής και η Cambridge Analytica να διαγράψουν και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όσα δεδομένα είχαν. Μας είπαν ότι το έκαναν. Εκ των υστέρων, ήταν ξεκάθαρα λάθος να τους πιστέψουμε», τόνισε.

Πάντως, κατά την διάρκεια της διαδικασίας, η Cambridge Analytica έκανε Tweets, παραθέτοντας την δικής της άποψη.

Επίσης, ο Zuckerberg παραδέχτηκε πως όλα όσα γράφονται μέσα στο Facebook, δεν έχουν πάντα καλούς σκοπούς. Αφού έχουμε φαινόμενα προπαγάνδας, fake news ή αναρτήσεις που υποκινούν τη βια και το μίσος.

Σε ερώτηση για το πόσο χρονικό διάστημα κρατά το Facebook τα στοιχεία των χρηστών που έχουν διαγράψει τα profiles τους, ο Mark Zuckerberg δεν απάντησε ξεκάθαρα. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή απάντηση, αλλά ότι η εταιρία προσπαθεί να διαγράψει τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε και το σουρεαλιστικό της στιγμής: Η δίκη του Facebook, μεταδόθηκε live μέσω Facebook, από τα μεγαλύτερα media του κόσμου. Οι χρήστες σχολίαζαν στο Facebook. Kαι είναι πιθανό, ότι και εσύ έφτασες σε αυτό εδώ το άρθρο μέσω Facebook.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =