αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν έδρα ή μορφή λόγω των υψηλών φόρων

Ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν έδρα ή μορφή λόγω των υψηλών φόρων

Οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), γνωστές και ως «εταιρείες του ενός ευρώ» αναμένεται να έχουν την… τιμητική τους το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη από το 26% στο 29%. Ο λόγος είναι ότι στις ΙΚΕ, ασφαλιστικές εισφορές θα καλείται να πληρώσει μόνο ο διαχειριστής. Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει με ποιο τρόπο θα γίνεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους διαχειριστές των επιχειρήσεων, αλλά πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται στη λογική ότι το υπουργείο Εργασίας θα πράξει το αναμενόμενο: θα επιβάλει δηλαδή τις εισφορές επί της αμοιβής του διαχειριστή.

Αν γίνει σύγκριση των συνολικών κρατήσεων που θα επιβάλλονται από το νέο έτος σε μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, σε μια ομόρρυθμη εταιρεία και σε μια ατομική εταιρεία, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΙΚΕ έχει το προβάδισμα ειδικά για σημαντικά ποσά κερδών. Για κέρδη της τάξεως των 70.000 ευρώ προκύπτει ότι:

• Στην ατομική εταιρεία θα παραμείνουν ως καθαρά κέρδη περίπου 32.313 ευρώ.

• Στην ομόρρυθμη εταιρεία τα καθαρά κέρδη θα είναι 33.145 ευρώ, καθώς ο φόρος των προσωπικών εταιρειών για τέτοιου επιπέδου κερδοφορία είναι λιγότερος συγκριτικά με την ατομική εταιρεία.

• Στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, από τα 70.000 ευρώ των κερδών απομένουν καθαρά 39.192 ευρώ, δηλαδή, περίπου 6.000-7.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την ατομική ή την ομόρρυθμη.

Η αλλαγή μορφής σε μια εταιρεία είναι νόμιμη, δεν είναι όμως ανέξοδη. Οι ενδιαφερόμενοι, εκτός του ότι θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις αυξημένες προκαταβολές φόρου κατά την πρώτη χρονιά, το γεγονός ότι κάπως θα πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές του διαχειριστή αλλά και το γεγονός ότι μια εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία συνεπάγεται και αυξημένα κόστη λειτουργίας (καλύτερη λογιστική υποστήριξη, δημοσίευση ισολογισμού κ.λπ.).

Η αλλαγή χώρας είναι μια εναλλακτική που εξετάζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στους γειτονικούς φορολογικούς παραδείσους: Κύπρο, Βουλγαρία ακόμη και Αλβανία. Αν δεν πρόκειται για πραγματική μεταφορά έδρας και μετεγκατάσταση εκτός Ελλάδας, η δραστηριοποίηση επί ελληνικού εδάφους μέσω αυτών των χωρών ενέχει αυξημένο ρίσκο, καθώς σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στους πελάτες της.

Συναλλαγές με χώρες του λεγόμενου «ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος» (στην κατηγορία εντάσσονται όλες οι βαλκανικές χώρες) μπορεί να απορριφθούν από τις φορολογικές αρχές με το βάρος απόδειξης της αυθεντικότητας της συναλλαγής να μεταφέρεται στον φορολογούμενο. Από την άλλη, ο κάτοικος Ελλάδας οφείλει να φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, οπότε αν αποδειχθεί ελληνική «ιδιοκτησία» στη βουλγαρική ή στην κυπριακή εταιρεία, η μεταφορά έδρας θα αποδειχθεί άσκοπη.

Οσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πώς θα αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Αντικατάσταση μελών Δ.Σ. στις Α.Ε.: Πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο με το ενδεχόμενο καταβολής αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι με ποσοστό άνω του 3%. Μέχρι τώρα, τα συγκεκριμένα μέλη –δεκάδες χιλιάδες ανά την ελληνική επικράτεια– ήταν υποχρεωμένα να καταβάλλουν ένα σταθερό ποσό ανά μήνα στον ΟΑΕΕ. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι στο εξής οι εισφορές θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος. Απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το εισόδημα ενός μέλους Δ.Σ., το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει. Είναι οι αμοιβές που καθορίζει η εταιρεία για την κάθε συνεδρίαση; Θα πρέπει να προστεθούν και τα κέρδη που δικαιούται το κάθε μέλος Δ.Σ. το οποίο έχει την ιδιότητα του μετόχου; (σ.σ. αυτό δήλωσε προ ημερών σε ραδιοφωνικό σταθμό ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Τσακίρης). Σε κάθε περίπτωση, ειδικά οι οικογενειακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων, τοποθετώντας σε αυτά πρόσωπα εμπιστοσύνης, τα οποία δεν θα διατηρούν την ιδιότητα του μετόχου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − eight =