αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔυναμική ανάπτυξη για την υπηρεσία «Έξυπνο Καλάθι» του Skroutz

Δυναμική ανάπτυξη για την υπηρεσία «Έξυπνο Καλάθι» του Skroutz

Το Έξυπνο Καλάθι του Skroutz που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Skroutz, επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους σε προϊόντα Υγείας, Ομορφιάς και Βρεφικής Φροντίδας μέσα από τη δημοφιλή μηχανή σύγκρισης προϊόντων. Το καινοτόμο στοιχείο της υπηρεσίας έγκειται στο ότι οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο καλάθι αγοράς και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του checkout και της πληρωμής απευθείας μέσα στην ιστοσελίδα, απολαμβάνοντας την καλύτερη εμπειρία online αγορών.

Από τη μέχρι σήμερα χρήση του Έξυπνου Καλαθιού η ομάδα του Skroutz έχει συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για το ρυθμό ανάπτυξης της υπηρεσίας και τη δυναμική της αγοράς των ηλεκτρονικών φαρμακείων, όπως επίσης, και τις προτιμήσεις των online καταναλωτών, όπως καταδεικνύονται από την επισκεψιμότητα των κατηγοριών και τα δημοφιλέστερα προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα:

* Από την έναρξη της υπηρεσίας μέχρι και το Φεβρουάριο του 2017 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 21.854 παραγγελίες, δημιουργώντας πωλήσεις αξίας €580.000 στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά φαρμακεία. Περίπου το 50% αυτών των παραγγελιών προέρχεται από επαναλαμβανόμενες παραγγελίες (recurring orders).

* Η μέση αξία του καλαθιού αγοράς (με το Φ.Π.Α.) των καταναλωτών κυμαίνεται στα €55 και περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 5 προϊόντα. Όπου υπάρχει ανάγκη καταμερισμού της παραγγελίας, η μέση αξία του καλαθιού ανά ηλεκτρονικό κατάστημα ανέρχεται στα €33.

* Από το σύνολο των χρηστών που προσθέτουν προϊόντα στο Έξυπνο Καλάθι (Add to Cart) περίπου το 8% ολοκληρώνει την αγορά (Conversion Rate), ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για την κατηγορία, δεδομένου ότι η πληρωμή για τις αγορές με την υπηρεσία γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας (πιστωτικής, χρεωστικής ή προ-πληρωμένης).

* Περίπου το 60% των καταναλωτών κάνουν τις αγορές του με το Έξυπνο καλάθι χρησιμοποιώντας τον desktop Η/Υ και το 40% το smartphone ή το tablet τους.

* Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων βάσει όγκου παραγγελιών είναι οι κρέμες προσώπου, τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες, οι βρεφικές τροφές και ο καθαρισμός προσώπου.

Στο Έξυπνο Καλάθι του Skroutz συμμετέχουν 110 ηλεκτρονικά καταστήματα (φαρμακεία & e-shops προϊόντων ομορφιάς), περίπου τα μισά από το σύνολο των ηλεκτρονικών φαρμακείων που προβάλλονται στη μηχανή αναζήτησης. Όσον αφορά τη γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων υγείας και ομορφιάς, οι επισκέπτες του Skroutz μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από 54.823 μοναδικούς κωδικούς προϊόντων (unique SKUs) για τις αγορές τους με το Έξυπνο Καλάθι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή του Έξυπνου Καλαθιού στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, δεν έχει επηρεάσει την απόδοση του κλασικού καναλιού πωλήσεων του Skroutz για τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Αυτό καταδεικνύεται, άλλωστε, και από τα στοιχεία στο διάστημα του τελευταίου εξαμήνου (Οκτ. 2016 – Φεβ. 2017) στο Skroutz, όπου όλα τα μεγέθη (προβολές σελίδας, clicks, συναλλαγές) και ο τζίρος στις κατηγορίες των παραφαρμακευτικών, των καλλυντικών, των ειδών προσωπικής υγιεινής και παιδικής φροντίδας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 65%, δίνοντας ένα στίγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα.

Στα μελλοντικά πλάνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας περιλαμβάνονται η διεύρυνση των συνεργασιών και η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών καταστημάτων που συμμετέχουν στο Έξυπνο Καλάθι, η παροχή προνομίων στους χρήστες που προτιμούν την υπηρεσία για τις αγορές τους και η βελτίωση του αλγόριθμου του Έξυπνου Καλαθιού.

Σε αυτό το πλαίσιο το Skroutz πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με μία ακόμη εταιρεία ταχυμεταφορών για τις παραδόσεις των παραγγελιών, ενώ αυτό το μήνα εγκαινιάστηκε και το πρόγραμμα επιβράβευσης. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που κάνουν τις αγορές του με το Έξυπνο Καλάθι συλλέγουν πόντους για κάθε ευρώ αγορών στο τελευταίο τρίμηνο, απολαμβάνοντας προνόμια ανάλογα με το επίπεδο ανταμοιβών, όπως δωρεάν μεταφορικά και ποσοστά έκπτωσης επί της παραγγελίας.

Το project του Έξυπνου Καλαθιού αναπτύχθηκε εσωτερικά από την προγραμματιστική ομάδα του Skroutz, με την επιτυχία του να έγκειται στο γεγονός ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξελιγμένες λύσεις software, που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της διαχείρισης και της διεκπεραίωσης των παραγγελιών, όπως επίσης και της υποστήριξης μετά την πώληση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − 2 =