αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔουλεύοντας από οπουδήποτε, παρέα με ένα laptop: Μια Ελληνίδα ψηφιακή νομάς μιλά για τις εμπειρίες της στο It’s Possible

Δουλεύοντας από οπουδήποτε, παρέα με ένα laptop: Μια Ελληνίδα ψηφιακή νομάς μιλά για τις εμπειρίες της στο It’s Possible

Σκέψου το: Αντί να δουλεύεις κάθε ημέρα κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο, να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Να δουλεύεις από οποιοδήποτε μέρος (ακόμα και από άλλη πόλη ή χώρα κάθε φορά), παρέα με το laptop σου. Ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το ιδιαίτερο μοντέλο στην εποχή μας. Είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι.

Τα μεγάλα Media του εξωτερικού έχουν κατά καιρούς στρέψει το βλέμμα τους πάνω σε τέτοιους ανθρώπους, προσπαθώντας να καταλάβουν το πως ακριβώς δουλεύουν και το πως είναι η καθημερινότητα τους γενικότερα.

Το It’s Possible εντόπισε μια Ελληνίδα digital nomad, η οποία ταξιδεύει σε πολλές χώρες, δουλεύοντας με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Η Remote SEO Specialist, Ιωάννα Βαΐου, μιλά για τα θετικά και τα αρνητικά που έχει αυτός ο business νομαδισμός, περιγράφει το πως είναι να εργάζεσαι με άλλους αγνώστους στον ίδιο χώρο, ενώ αποκαλύπτει και το ποιο αστείο περιστατικό που της έχει συμβεί στα ταξίδια της.

Βλέπουμε ότι η τάση με τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλο τον κόσμο. Έτσι όπως το έχετε βιώσει εσείς, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του μοντέλου;

Καταρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω κάποιες μικροδιαφορές ή κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μεταξύ κάποιων παρόμοιων μοντέλων εργασίας, που ανήκουν στην ευρύτερη «ομπρέλα» της κατηγορίας «ψηφιακός νομαδισμός».

Τα μοντέλα αυτά είναι 3:

  • Location Independent
  • Digital Nomadism
  • Remote Work as an (Employee)

Και τα 3 παραπάνω μοντέλα εργασίας έχουν το κοινό ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος (περιορισμένος) σε ένα γραφείο με τα συνήθη ωράρια ενός υπαλλήλου. Μπορεί να εργάζεται από το δικό του χώρο (σπίτι η από οπουδήποτε αισθάνεται παραγωγικός για να εργαστεί) και στα δικά του ωράρια.

Ο «Location Independent» και o «Digital Nomad» επαγγελματίας είναι συνήθως κάποιος που λατρεύει τα ταξίδια και θέλει να συνδυάζει την εργασία του με αυτά. Όπου πάει εκείνος, η δουλειά τον ακολουθεί (στην laptop θήκη του) και όχι το αντίστροφο, το σύνηθες μοντέλο που όλοι γνωρίζουμε.

Κάποιος μπορεί να επιλέξει να δουλεύει από το σπίτι του για τον εργοδότη του full time, χωρίς απαραίτητα να αγαπά τα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες / ευκαιρίες ανά τον κόσμο που αυτά προσφέρουν. Αυτός είναι «Remote Worker».

Ένας Digital Nomad είναι κάποιος που πολλές φορές δεν έχει ένα σπίτι σταθερό, δεν πληρώνει κάπου ενοίκιο, δεν έχει κάποια σταθερή βάση ή κάπου να γυρίσει όταν τελειώνουν τα ταξίδια του. Έχει περιορίσει τα πολλά υλικά αγαθά κρατώντας μόνο τα απαραίτητα για τη διαβίωση τους και τα ταξίδια τους και βγαίνουν έξω στον κόσμο με 2-3 backpacks στον ώμο. Πολλοί, έχουν πουλήσει τα υπάρχοντα τους και γυρίζουν τον κόσμο με ένα βαν. Η διαφορά με κάποιον «Location Independent Professional» είναι ότι αυτός έχει συνήθως μια σταθερή βάση, ένα σταθερό σπίτι στο οποίο επιστρέφει μετά από τα ταξίδια του.

ΘΕΤΙΚΑ

Η προσωπική μου εμπειρία σαν “Location Independent” επαγγελματίας έχει πολλά θετικά και αυτά προέρχονται από τη ικανοποίηση των 3 βασικών και πολύ σημαντικών αναγκών μου οι οποίες συνοψίζονται στο να έχω την ελευθερία επιλογής στα 3 παρακάτω πεδία:

  1. Τον χώρο στον οποίο εργάζομαι
  2. Τα ωράρια μου
  3. Τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι

Αυτές τις 3 προϋποθέσεις για μία ευχάριστη και πλέον ικανοποιητική ζωή τα ονειρευόμουν από μικρό παιδί. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν επρόκειτο να μου τα προσφέρει. Έτσι αποφάσισα να γίνω η ίδια ο άνθρωπος ο οποίος θα μου προσφέρω τον τρόπο ζωής που ονειρευόμουν.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Το «αρνητικό» αυτού του τρόπου ζωής και εργασίας είναι ότι όσο πιο πολύ ταξιδεύεις (που είναι ένας από τους κύριους λόγους που κάποιος γίνεται digital nomad), τόσο πιο συχνά θέλεις να το κάνεις, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς τα ταξίδια αποτελούν συνήθως ένα ακριβό σπορ, οπότε χρειάζεται ακόμα πιο μεθοδική και σκληρή δουλειά για να μπορέσεις να συντηρήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει όσο τίποτα άλλο. Οι εμπειρίες που σου προσφέρουν είναι ανεκτίμητης αξίας.

Προσωπικά πως πήρατε την απόφαση και ξεκινήσατε να εργάζεστε με αυτόν τον τρόπο;

Η αγάπη μου για την Ελευθερία των επιλογών μου έτσι ώστε να νιώθω όμορφα με τον εαυτό μου σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής στο οποίο «καταθέτω» τον περισσότερο χρόνο καθημερινά, ήταν αυτή που με ώθησε να εξειδικευτώ σε έναν ελκυστικό τομέα του Internet Marketing, ο οποίος θα μου άνοιγε το δρόμο σε μια ζωή με σημαντικές ελευθερίες και εμπειρίες ζωής. Πως αλλιώς θα τις αποκτούσα άλλωστε; Δεν μου αρέσει γενικά να περιμένω από άλλους να αλλάξουν κάτι στη ζωή μου. Εμένα με ξέρω και με εμπιστεύομαι. Μου το έχω αποδείξει άλλωστε.

Ποια είναι τα βασικά «εργαλεία» που πρέπει να έχει μαζί του ένας ψηφιακός νομάς;

Laptop και μία καλή σύνδεση στο Internet.

Πως είναι να δουλεύει κάποιος, και γύρω του να έχει εντελώς άγνωστους ανθρώπους;

Πολύ όμορφο συναίσθημα. Δεν δαγκώνουν οι άγνωστοι άνθρωποι. Μία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω σε κάθε ταξίδι μου είναι η γνωριμίες που κάνω με νέους ανθρώπους κάτι το οποίο συμβαίνει παντού, στο αεροπλάνο, στο δρόμο, στις καφετέριες, στα restaurant, σε θεματικά meetups από το meetup.com, ΠΑΝΤΟΥ! Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να γνωρίσει νέους ανθρώπους είναι θετική διάθεση και αύρα. Η αύρα μας προσελκύει αντίστοιχες ενέργειες σε ανθρώπους, καταστάσεις και γεγονότα.

Έχετε ταξιδέψει και στο εξωτερικό. Σε ποιες τοποθεσίες έχετε δει ότι υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για εργαστεί κάποιος με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Έχω ταξιδέψει Αμερική και Ευρώπη σε μεγάλες πόλεις. Το που είναι καλύτερα για τον καθένα να εργάζεται έτσι είναι θέμα καθαρά προσωπικών προτιμήσεων και κυρίως budget. Πολλοί ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν π.χ την Ταϋλάνδη, λόγω του χαμηλού κόστους διαβίωσης και του έντονου επιχειρηματικού δικτύου που υπάρχει εκεί για να χτίσουν την Startup εταιρεία τους. Άλλοι προτιμούν τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις του δυτικού κόσμου. Αρκεί να υπάρχει γρήγορο internet έτσι ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και ένα μέρος που να αισθανόμαστε όμορφα και να είμαστε παραγωγικοί. Παγκόσμια και ειδικά στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν work friendly μαγαζιά αλλά και co-working γραφεία η οργανισμοί στους οποίους μπορούν οι ψηφιακοί νομάδες να εργάζονται στα projects τους.

Στην Ελλάδα, είμαστε ίσως λίγο πίσω ακόμα; ‘Η μήπως όχι;

Γενικά στην Ελλάδα είμαστε πίσω ακόμα σε πολλά πράγματα, αλλά σιγά σιγά ίσως από ότι μου λένε κάποιοι γνωστοί μου, τα πράγματα βελτιώνονται σε αυτόν τομέα με αντίστοιχους χώρους που περιέγραψα παραπάνω.

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που σας έχει συμβεί, στην «περιπλάνηση» σας ως ψηφιακό νομάς;

Την πρώτη μου ημέρα σε Βαλκανική χώρα, προχωρούσα στην Σόφια την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και άκουσα 2 φορές ανθρώπους να μιλούν Ελληνικά και μία μουσική που έβγαινε από ένα αμάξι στο δρόμο που έπαιζε Πλούταρχο. Μία φορά κιόλας ρώτησα μία κοπέλα στα Αγγλικά να μου πει αν ήξερε που ήταν ένα συγκεκριμένο μαγαζί. Καθώς μιλούσαμε, η προφορά της μου φάνηκε πολύ οικεία και την ρώτησα “Where are you from”? Μου απάντησε “From GREECE”. “ME TOO!!!” απάντησα με την σειρά μου και ξεσπάσαμε σε γέλια. Μετά βαδίσαμε μαζί και βγήκαμε για ποτό με την παρέα της κοπέλας, 4 Έλληνες στην όμορφη Σόφια (ανάμεσα στους πολλούς!). WHY NOT? (!)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + two =