αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020)»: To πρόγραμμα που επιδοτεί projects οπτικοακουστικών μέσων

«Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020)»: To πρόγραμμα που επιδοτεί projects οπτικοακουστικών μέσων

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020)», το υποπρόγραμμα Media ενισχύει οικονομικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταινιών και των οπτικοακουστικών μέσων, στην ανάπτυξη, διανομή και προώθηση του έργου τους. Σε άρθρο της Καθημερινής παρουσιάζεται η πρόσκληση του Media που αναφέρεται στην ενίσχυση παραγωγών δραματικών ταινιών, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την τηλεόραση.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ευρωπαϊκές ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών προγραμμάτων, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τον πλειοψηφικό παραγωγό του έργου. Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες: σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε προσχωρούσες χώρες, σε υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σε χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), στην Ελβετική Συνομοσπονδία, ή σε χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση συμπληρωματικές πιστώσεις που θα καταβάλλουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειες σύμφωνα με ειδικό διακανονισμό που θα συμφωνηθεί με αυτές.
Μπορούν να επιλεγούν προτάσεις αιτούντων από χώρες εκτός Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες καθορίζονται οι όροι για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα που είχε θεσπιστεί με τον προαναφερόμενο κανονισμό.

Επιλέξιμες δράσεις

Σύμφωνα με την πρόσκληση, επιλέξιμες είναι δραστηριότητες ανάπτυξης για τα εξής οπτικοακουστικά έργα:

• Δραματικές ταινίες (σε ένα ή περισσότερα επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, προοριζόμενες πρωτίστως για την τηλεόραση.

• Κινούμενα σχέδια (σε ένα ή περισσότερα επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 24 λεπτών, προοριζόμενα πρωτίστως για την τηλεόραση.

• Δημιουργικά ντοκιμαντέρ (σε ένα ή περισσότερα επεισόδια) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 50 λεπτών, προοριζόμενα πρωτίστως για την τηλεόραση.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Η παραγωγή του έργου πρέπει να έχει γίνει με σημαντική συμμετοχή επαγγελματιών που είναι υπήκοοι ή/και κάτοικοι χωρών που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media.

Το έργο πρέπει να υποβληθεί το αργότερο την πρώτη ημέρα της βασικής φωτογράφισης (ή στην αρχή της δημιουργίας των κινουμένων σχεδίων για τα έργα κινουμένων σχεδίων).

Στο έργο πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικοί φορείς από τρεις χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media.

Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης που χορηγούνται στους τηλεοπτικούς φορείς που συμμετέχουν στην παραγωγή πρέπει να επιστρέφουν στον παραγωγό ύστερα από μέγιστη περίοδο άδειας:

• Επτά ετών εάν η συμμετοχή του τηλεοπτικού φορέα έχει τη μορφή προπώλησης.

• Δέκα ετών εάν η συμμετοχή του τηλεοπτικού φορέα έχει επίσης τη μορφή συμπαραγωγής.

Η συμμετοχή του τηλεοπτικού φορέα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της συνολικής χρηματοδότησης της παραγωγής.

Τουλάχιστον το 50% του συνολικού προβλεπόμενου προϋπολογισμού της παραγωγής πρέπει να προέρχεται από χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media.

Η χρηματοδότηση τουλάχιστον 50% του συνολικού προβλεπόμενου προϋπολογισμού της παραγωγής πρέπει να τελεί υπό την εγγύηση πηγών χρηματοδότησης τρίτων μερών (είτε μέσω άμεσης χρηματοδότησης είτε μέσω της προπληρωμής των δικαιωμάτων).

Ο μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσης των έργων είναι 30 μήνες ή 42 μήνες, εάν πρόκειται για σειρές.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός (και για τους δύο κύκλους υποβολής) διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ.

Για θεατρικά έργα και κινούμενα σχέδια, η χορηγούμενη χρηματοδοτική συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ή το 12,50% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.

Για δημιουργικά ντοκιμαντέρ, η χορηγούμενη χρηματοδοτική συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ή το 20% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.

Προθεσμία

Προτάσεις υποβάλλονται το αργότερο έως τις 24/05/2018 στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης (eForm). Καμία άλλη μέθοδος υποβολής αιτήσεων δεν γίνεται δεκτή.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών και τα έντυπα της αίτησης διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/ creative-europe/funding/tv- programming-2018_en/.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 8 =