αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔημιουργήθηκε ο πρώτος ηλιακός δρόμος στον κόσμο

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ηλιακός δρόμος στον κόσμο

Το Tourouve-au-Perche, ένα μικρό γαλλικό χωριό της Νορμανδίας, έγινε διεθνώς γνωστό, αφού διαθέτει τον πρώτο “ηλιακό δρόμο” του κόσμου. Η ενέργεια για τον φωτισμό της πόλης θα προέρχεται πλέον από τα ηλιακά πάνελ που αποτελούν το δρόμο του ενός χιλιομέτρου. Η προηγούμενη προσπάθεια ενσωμάτωσης μιας τέτοιας τεχνολογίας έγινε σε ένα δρόμο ποδηλάτων στην Ολλανδία.

Τα ηλιακά πάνελ καλύπτουν 2.800 τετραγωνικά μέτρα και το όλο project κόστισε €5 εκατομμύρια. Πάνω από 2.000 οδηγοί την ημέρα θα περνούν από αυτό το δρόμο και η δοκιμαστική περίοδος χρήσης του για να διαπιστωθεί αν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για το φωτισμό των δρόμων του χωριού των 3.400 κατοίκων, θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Το έργο εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Οικολογίας της Γαλλίας, Segolene Royal. Όπως σημειώνει το unboxholics.com, oι επικριτές του έργου πάντως ισχυρίζονται πως με αυτό το κόστος, θα μπορούσαν να είχαν παραχθεί εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον κιλοβατώρες με τα παραδοσιακά μέσα.

Όντως η πρώτη γενιά των panels είναι εξαιρετικά ακριβή για μαζική παραγωγή, ενώ παραμένουν λιγότερο αποδοτικά από τα παραδοσιακά ηλιακά panels, μιας και είναι επίπεδα και όχι κεκλιμένα. Αν η κατασκευάστρια Colas καταφέρει να ρίξει το κόστος και να αυξήσει την απόδοση, υπάρχει η προοπτική για εγκατάσταση άλλων 1.000 χιλιομέτρων στους δρόμους της Γαλλίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 1 =