αρχικηVIRALΓιατί συμφέρει να ταξιδέψεις το φθινόπωρο (ακόμα κι να σου φαίνεται παράξενο)

Γιατί συμφέρει να ταξιδέψεις το φθινόπωρο (ακόμα κι να σου φαίνεται παράξενο)

Το ταξίδι είναι μια επένδυση και οι περισσότεροι ταξιδιώτες θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι… τα λεφτά μας θα πιάσουν τόπο.

Παράγοντες όπως ο καιρός, μπορεί βέβαια να προκαλέσουν όλεθρο στα σχέδια μας για τις διακοπές. Για αυτό πολλοί από εμάς είμαστε πρόθυμοι να ξοδέψουμε πολλά για να κάνουμε ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν με αντάλλαγμα τις ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Πώς θα σου φαινόταν, ωστόσο, αν υπήρχε ένας τρόπος να βιώσεις τις ιδανικές (ή σχεδόν ιδανικές) συνθήκες χωρίς πολλούς τουρίστες τριγύρω; Πολλοί προορισμοί κατατάσσονται σε μια «μυστική εποχή» για φτηνά ταξίδια, κατά την οποία μπορείς να αποφύγεις τα πλήθη και τις υψηλές τιμές αλλά να απολαύσεις τον σχετικά καλό καιρό, που δεν θα σου χαλάσει τις διακοπές.

Ποιες είναι οι πιο οικονομικές περίοδοι

Τα ταξιδιωτικά γραφεία αποκαλούν αυτή την εποχή ως «shoulder season». Είναι η περίοδος δηλαδή αμέσως πριν ή μετά την κορυφαία ταξιδιωτική περίοδο – την υψηλή σεζόν. Αυτές οι εβδομάδες ή και οι μήνες χαρακτηρίζονται από ευχάριστο καιρό, αξιοθέατα απαλλαγμένα από τουρίστες και χαμηλές τιμές. Τα οφέλη για να πραγματοποιήσεις ένα τέτοιο ταξίδι είναι ιδιαίτερα έντονα στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, είτε πρόκειται για την Καραϊβική ή για τη Δυτική Ευρώπη.

Για τους περισσότερους προορισμούς, κυρίως του Βόρειου Ημισφαιρίου, η καλύτερη εποχή για ένα φτηνό ταξίδι είναι από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο. Αυτή η περίοδος ακολουθεί μετά τις παραδοσιακές καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και πριν ξεκινήσουν οι καθαρά χειμερινές διακοπές. Αντίστοιχα, μια δεύτερη σεζόν για φτηνά ταξίδια ακολουθεί από τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου.

Οι ακριβείς ημερομηνίες για κάθε προορισμό ποικίλλουν, αλλά όταν οι τιμές των ξενοδοχείων και τα αεροπορικά εισιτήρια αρχίζουν να μειώνονται, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος για εκπτώσεις, τότε μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι αρχίζει η… shoulder season.

Σύμφωνα με τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και τους δικτυακούς ταξιδιωτικούς ιστοτόπους, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική και οι εκπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον προορισμό. Μεταβλητές, όπως η επιτυχία της προηγούμενης υψηλής σεζόν αλλά και οι προβλεπόμενες κρατήσεις για το επόμενο έτος επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές για έναν προορισμό. Όσο περισσότερο ένας προορισμός χρειάζεται τους… off season επισκέπτες, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής εποχής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα ταξιδιωτικά πακέτα.Σε γενικές γραμμές, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει από 20 έως 30 τοις εκατό σε σύγκριση με ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν.

Μια δοκιμή ή καλύτερα ένα τεστ μπορεί να σε πείσει και να σε οδηγήσει στη σωστή επιλογή προορισμού και περιόδου για ένα φτηνό ταξίδι. Μπορείς, για παράδειγμα να αναζητήσεις τιμές για μια υποθετική περίοδο διακοπών (για παράδειγμα, στη Βιέννη το Δεκέμβριο ή στις αρχές Μαρτίου) και να τις συγκρίνεις με τις αντίστοιχες του Οκτωβρίου. Μια άλλη επιλογή είναι να επικοινωνήσεις με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο και να σε ενημερώσει ποιες ημερομηνίες σε συμφέρει να κανονίσεις ένα ταξίδι για τον προορισμό που θες.

Ένα ταξίδι λοιπόν, το φθινόπωρο ή την άνοιξη συμφέρει από όλες τις απόψεις. Ασφαλώς λόγω εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και γιατί θα δεις πλατείες, δρόμους και μαγαζιά άδεια από τουρίστες. Οι ντόπιοι και οι καταστηματάρχες χωρίς άγχος θα σε περιποιηθούν καλύτερα, αλλά και εσύ θα μπορέσεις να γνωρίσεις καλύτερα το μέρος που επισκέφθηκες.

Τι γίνεται με τις κρουαζιέρες;

Αυτές οι συνθήκες βέβαια δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκρισμα στις κρουαζιέρες. Οι φημισμένες εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες συνήθως κατά το φθινόπωρο ή την άνοιξη αλλάζουν τα ταξιδιωτικά πλάνα ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές υψηλής ζήτησης και για αυτό δεν μειώνουν τις τιμές τους. Κάποιες εταιρίες, ωστόσο, αντί να μειώσουν τις τιμές τους, επιλέγουν σε ορισμένες γραμμές να προσφέρουν προωθητικές ενέργειες, όπως αγορά δύο εισιτηρίων στην τιμή του ενός ή κράτηση μιας πολυτελούς καμπίνας σε χαμηλότερη τιμή. Ίσως με μια ευρύτερη έννοια να είναι και αυτός ένας τρόπος εξοικονόμησης.

Σε κάθε ταξίδι, είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή σεζόν, όσο προετοιμασμένοι και να είμαστε, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να μας εκπλήξουν δυσάρεστα. Εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ένα ταξίδι το φθινόπωρο ή την άνοιξη μπορεί να προσφέρει σημαντικές οικονομίες, πιο αυθεντικές εμπειρίες και λιγότερα γεμάτα αξιοθέατα.

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 1 =