αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο Elon Musk ζητά από τους εργαζομένους να του λένε ακριβώς τι κάνει λάθος ο ίδιος

Γιατί ο Elon Musk ζητά από τους εργαζομένους να του λένε ακριβώς τι κάνει λάθος ο ίδιος

Έχει τύχει ποτέ να θέλεις να πεις στον εργοδότη σου ότι κάνει λάθος σε κάτι; Ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην εταιρία; Πολύ πιθανό. Στην Ελλάδα βέβαια, είναι… λίγο δύσκολο να το κάνεις.

Ο Elon Musk, πάντως, θέλει ακριβώς αυτό από τους εργαζομένους του. Να του λένε τι κάνει λάθος, όταν προκύπτει κάτι τέτοιο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να ακούει τις γνώμες και τις οπτικές των άλλων. Έτσι έχει αναπτύξει μια κουλτούρα στις εταιρίες του, με βάση την οποία οι εργαζόμενοι αισθάνονται ελεύθεροι να πουν τη γνώμη τους. Ακόμα κι αν η γνώμη τους έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα κάνει ο εργοδότης τους.

«Τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι απόψεις των μειονοτήτων βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων, ακόμα κι αν είναι λανθασμένες», λέει χαρακτηριστικά ο ο ψυχολόγος και κορυφαίος καθηγητής του Wharton business school, Adam Grant.

Μπορείς να οδηγηθείς σε μια καλύτερη απόφαση ή μια δημιουργική λύση, αν ακούσεις τις διαφορετικές απόψεις των άλλων. Με αυτό τον τρόπο, έχεις τη δυνατότητα να επανεξετάσεις τα κριτήρια σου και τις διαθέσιμες επιλογές. Ο Grant έχει μιλήσει με τον Elon Musk, για την κουλτούρα που έχει δημιουργήσει π.χ. στην SpaceX, όπως λέει ο καθηγητής στο CNBC.

Έχει πει στους εργαζομένους του: «Ακόμα και αν δείτε κάτι που θεωρείτε άσχετο ή κάτι που έχει πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεάσει την επιτυχία μας, παρακαλώ ενημερώστε με». Ο Musk είναι ξεκάθαρος και τονίζει: «Αν οι άνθρωποι φοβούνται, θα προτιμούσα να φοβούνται για το τι θα συμβεί αν παραμείνουν σιωπηλοί, όχι για το τι θα συμβεί αν μιλήσουν».

Και δεν «πυροβολεί» ποτέ αυτός που εκφράζει μια διαφορετική άποψη. Αντίθετα, λέει μπράβο στο άτομο που θα εντοπίσει έναν κίνδυνο ή ένα ρίσκο, που οι άλλοι δεν είχαν δει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =