αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί νιώθεις «άδειος» αφότου πετύχεις έναν μεγάλο στόχο (και 5 tips για να προχωρήσεις παρακάτω)

Γιατί νιώθεις «άδειος» αφότου πετύχεις έναν μεγάλο στόχο (και 5 tips για να προχωρήσεις παρακάτω)

«Θέστε στόχους». Αν θέλαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις συμβουλές που ακούμε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, αυτή η φράση ίσως θα έμπαινε στο Νο1. Έτσι θα περίμενε κανείς, ότι μόλις εκπληρώσεις τον μεγάλο στόχο σου, θα νιώθεις σαν… βασιλιάς στον θρόνο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουμε «άδειοι» αμέσως μετά την επίτευξη ενός μεγάλου κατορθώματος. Είναι λίγο σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες μετά από μια μεγάλη νίκη, αρκετές φορές δυσκολεύονται να βρουν κίνητρα για τους επόμενους αγώνες.

Ψυχολογικά, ένας στόχος μπορεί να μας δώσει μια ισχυρή αίσθηση κατεύθυνσης και τάξης. Εξασφαλίζει την φυσική επιθυμία για να κάνουμε κάτι, και νιώθουμε καλά καθώς προχωρούμε, τσεκάροντας ένα- ένα τα ορόσημα. Έχεις έναν μεγάλο στόχο για τον οποίο δουλεύεις.

Τι συμβαίνει όμως, όταν ο στόχος για τον οποίο δούλευες σκληρά τόσο καιρό, είναι ξαφνικά πίσω σου;

Κάπου εκεί, καταλαβαίνεις ότι έχεις… χάσει ένα μεγάλο κίνητρο. Αφού το έχεις αφήσει πίσω. Ξαφνικά, μπορεί να έχεις χρόνο που δεν ξέρεις πως να τον γεμίσεις. Και αν όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά απλά, έχετε η νευροεπιστήμη να εξηγήσει μερικά πράγματα. Όπως διαβάζουμε στο Inc.com, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια ορμόνη που συνδέεται τόσο με κίνητρο όσο και με ευτυχία, εν αναμονή ανταμοιβής. Έτσι, όταν κάνετε σχέδια και γνωρίζετε ότι πρόκειται να εργαστείτε για κάτι, είστε σε βιολογική θέση για να αισθανθείτε καλά. Κάθε ορόσημο σας δίνει μια άλλη δόση ντοπαμίνης, η οποία σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε με τη δουλειά. Αλλά όταν φτάσετε στον μεγάλο στόχο σας, αυτή η απελευθέρωση της ντοπαμίνης πέφτει.

Το επόμενο ερώτημα βέβαια, είναι το τι μπορείς να κάνεις από εκεί και πέρα. Εδώ είναι 5 tips. Έτσι ώστε να ξεπεράσεις αυτή την περίεργη φάση, και να ξεκινήσεις να σχεδιάσεις τον επόμενο μεγάλο στόχο σου.

1# Φρόντισε να ασχολείσαι με πολλά πράγματα, άρα με πολλούς διαφορετικούς στόχους

2# Αν δεν έχεις χρόνο ή χρήμα για πολλές δουλειές ταυτόχρονα, όρισε μια σειρά με την οποία θα τις κάνεις. Άρα μόλις τελειώσει ένας στόχος, θα πας στον επόμενο

3# Πάτα το «pause», κοίτα πίσω, και δες πόσο έχεις εξελιχθεί

4# Πάρε λίγο χρόνο και βρες την ταυτότητά σου

5# Κάνε mentoring και μετέφερε τις γνώσεις σου σε κάποιον άλλο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 16 =