αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Γιατί αρνήθηκα πάνω από 100 προτάσεις επενδυτών για την εταιρία μου»: Ένας CEO εξηγεί

«Γιατί αρνήθηκα πάνω από 100 προτάσεις επενδυτών για την εταιρία μου»: Ένας CEO εξηγεί

Το να κρατήσεις μια επιχείρηση στον δρόμο της επιτυχίας για 18 ολόκληρα χρόνια, δεν είναι εύκολο. Το έχει καταφέρει ο Jason Fried και η ομάδα του. Με την εταιρία Basecamp, της οποίας είναι CEO. Πρόκειται για ένα brand που εστιάζει στο software για cloud. Και παρέχει στις επιχειρήσεις μια «κεντρική τοποθεσία» έτσι ώστε να οργανώσουν τις δουλειές τους.

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι το εξής: Όπως αποκαλύπτει ο CEO, μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί πάνω από 100 προτάσεις επενδυτών, που αφορούσαν την εταιρία του. Με απλά λόγια, ενώ πολλοί ιδρυτές ονειρεύονται να βρουν χρηματοδότηση, αυτός επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Γιατί όμως μπορεί το έκανε αυτό;

«Όταν παίρνετε τα χρήματα των άλλων, τους… χρωστάτε κάτι» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.

Και συνεχίζει: «Μπορεί να τους χρωστά χρήματα πίσω ή μια επιχειρηματική απόφαση που πλέον δεν θα είναι δική σου». Το να λάβεις χρηματοδότηση από κάποιον σημαίνει ότι η διαχείριση της επιχείρησης σου (ή ένα κομμάτι της διαχείρισης), περνά σε άλλον. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να συμβεί ο Fried.

Προειδοποιεί μάλιστα τους νέους επιχειρηματίες, ότι μια εξωτερική χρηματοδότηση, αυτομάτως θέτει ένα χρονοδιάγραμμα πάνω από την ύπαρξη της επιχείρησης. Όπως λέει ο CEO, ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν ποτέ για χρηματοδότηση, αφού μια τέτοια κίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μάθεις το πως να γίνεσαι κερδοφόρος.

«Κερδίσουμε χρήματα από τους πελάτες μας και επειδή είμαστε κερδοφόροι καταφέρνουμε να σταθούμε σαν επιχείρηση», τονίζει και συμπληρώνει: «Όταν λαμβάνεις χρήματα από VC, αυτοί δεν ενδιαφέρονται για το αν θα έχεις περισσότερα έσοδα και κέρδη. Ενδιαφέρονται για το αν θα ‘σηκώσετε’ περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να πουλήσουν».

Η Basecamp έχει σήμερα έσοδα που φτάνουν τα 25 εκατ. δολάρια και διαθέτει πάνω από 50 εργαζομένους εξ αποστάσεως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 13 =