αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓίνεται η αρχή: Πως οι μισθοί θα αυξηθούν σε 4 κλάδους φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ως τα 1.400 ευρώ

Γίνεται η αρχή: Πως οι μισθοί θα αυξηθούν σε 4 κλάδους φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ως τα 1.400 ευρώ

Ανατροπές στα εισοδήματα 18.000 εργαζομένων εκτιμάται οτι φέρνει η επέκταση των πρώτων 4 κλαδικών συμβάσεων που επικύρωσε προχτες η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Για την ακρίβεια εκτιμάται οτι η επέκταση θα έχει θετική επίδραση σε χιλιάδες εργαζομένους, περίπου στο 1/4 των κατ’ εκτίμηση 70.000 ατόμων που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Με την υπογραφή μάλιστα της σχετικής υπουργικής απόφασης, το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες, τις πρακτορειακές επιχειρήσεις, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθώς και στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, όλης της χώρας, θα πρέπει να αμείβονται με βάση τα όσα προβλέπουν οι κλαδικές αυτές συμβάσεις.

Προχτες αποφασίστηκε ομόφωνα η επέκταση στο σύνολο του κλάδου των συμβάσεων που αφορούν τους όρους εργασίας των περίπου 40.000 τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και των περίπου 30.000 εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, του υπαλληλικού προσωπικού ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και τέλος του υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 εως 18.000 εργαζόμενοι που σήμερα δεν καλύπτονται από τις κλαδικές τους συμβάσεις θα δουν σημαντικές αλλαγές στους μισθούς τους ή και στους όρους εργασίας, όπως σημειώνει το Mononews.gr.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο των γραφείων τουρισμού και ταξιδίων, και είτε δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση είτε καλύπτονται τυπικά, και οι εργοδότες παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης.

Μισθοί απο 800 εως 1400 ευρω

Να σημειωθεί δε, ότι η κλαδική σύμβαση που πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά (αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης) να εφαρμοστεί σε όλους, προβλέπει μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ καθώς και επιδόματα γάμου, τέκνων, επιστημονικό και πολυετούς υπηρεσίας.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΕ αποφασίστηκε να ζητηθούν τα στοιχεία προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες ελέγχου και εν συνεχεία επέκτασης της δεύτερης ομάδας κλαδικών συμβάσεων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου και ισχύουν για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία καθώς και στα μεταλλεία – λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

Η νέα συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο έως το τέλος της εβδομάδας και πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, να έχουν επεκταθεί συμβάσεις που θα αφορούν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − seven =