αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒρετανικές επιχειρήσεις πιθανόν να μεταναστεύσουν…. στην Ε.Ε. μετά το Brexit

Βρετανικές επιχειρήσεις πιθανόν να μεταναστεύσουν…. στην Ε.Ε. μετά το Brexit

«Σημαντική απειλή» αντιμετωπίζει το Σίτι του Λονδίνου από το Brexit, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Αντριου Τάιρι αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τη βρετανική κανονιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (FCA), 5.500 βρετανικές εταιρείες βασίζονται στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες χώρες της Ευρ. Ενωσης. Οταν αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία από την Ενωση, είναι πολύ πιθανό αυτές οι εταιρείες να χάσουν την πρόσβασή τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αποκτούν άδεια σε μία μόνο χώρα της Ενωσης και εν συνεχεία να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την κοινή αγορά, αντί να χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Βέβαια χθες έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 8.000 ευρωπαϊκές εταιρείες λειτουργούν στη Βρετανία χάρη στον ίδιο κανονισμό, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα χάσουν την πρόσβασή τους στη βρετανική αγορά λόγω του Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει τη βρετανική διαπραγματευτική θέση ενόψει των δύσκολων συζητήσεων που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. Οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ελβετικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσεις το Σίτι του Λονδίνου.

Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για πιθανή μετεγκατάστασή τους στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία χάσουν το «διαβατήριό» τους για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =