αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΒγαίνουν στο «σφυρί» τα γραφεία της Αττικάτ στην Λεωφόρο Μεσογείων- Ποια είναι η σχετική ημερομηνία

Βγαίνουν στο «σφυρί» τα γραφεία της Αττικάτ στην Λεωφόρο Μεσογείων- Ποια είναι η σχετική ημερομηνία

Για την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα ο πλειστηριασμός των χώρων που φιλοξενούσε την έδρα της τεχνικής εταιρείας Αττικάτ στην λεωφόρο Μεσογείων 109-111 στους Αμπελόκηπους. Ο γραφειακός χώρος 782 τ.μ. βρίσκεται στο κτήριο καταστημάτων και γραφείων Πολιτεία Business Center όπου στεγαζόταν η Τηλέτυπος. Σήμερα στο κτήριο μισθώνουν γραφεία και καταστήματα, μεταξύ άλλων, τo Athens American Center της Αμερικανικής Πρεσβείας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η αλυσίδα καταστημάτων Ζαχαριάς.

Το ακίνητο της Αττικάτ, που βρίσκεται στον έβδομο όροφο του κτηρίου Γ1 του εμπορικού-επιχειρηματικού κέντρου, θα εκπλειστηριαστεί προς 932 χιλιάδες ευρώ με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς. Συνοδεύεται με μεγάλα βάρη, όπως υποθήκη ύψους 84,5 εκατ. ευρώ υπέρ του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), αναγκαστική κατάσχεση 6,9 χιλ. ευρώ υπέρ της ΔΟΥ ΚΕΜΕΕΠ, προσημειώσεις και κατασχέσεις υπέρ των συστημικών τραπεζών.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται να βγει στο σφυρί, Αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί τον Ιανουάριο του 2017, αλλά η διαδικασία ματαιώθηκε λόγω αποχής των συμβολαιογράφων. Στη συνέχεια ο πλειστηριασμός προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουνίου, αλλά δεν έλαβε χώρα λόγω μη τήρησης της προδικασίας (επίδοση αντιγράφου του εκτελεστού τίτλου με επιταγή προς εκτέλεση κτλ) και πλέον μέλει να φανεί εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το ακίνητο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το Πολιτεία business Center έχει κατασκευαστεί από την Αττικάτ το διάστημα 1994-2000 σε αντάλλαγμα της αντιπαροχής με την οποία η τεχνική εταιρεία υλοποίησε το -παρακείμενο- νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αρχιτέκτονας του κτηρίου είναι το γραφείο Αγιοστρατίτη.

Σημειώνεται ότι το 2017 είχε εκπλειστηριαστεί και έκταση της τεχνικής εταιρείας στο βιομηχανικό πάρκο Ντρασέζα στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού, η οποία περιήλθε στον όμιλο καλλυντικών Σαράντης.

Πώς κατέρρευσε η Αττικάτ

Το 1994 η Αττικάτ εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας σημαντικού ύψους κεφάλαια, που της επέτρεψαν να συμμετάσχει σε αρκετά νέα έργα. Μάλιστα, τότε, ο επικεφαλής της Παναγιώτης Πανούσης προχώρησε στην εξαγορά αριθμού προβληματικών εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν τεχνικό όμιλο.

Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το διάστημα 2005 – 2006, η εταιρεία ανέλαβε τρεις σημαντικές εργολαβίες στην Εγνατία Οδό, όπως και σύμβαση για τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού Κόλπου. Το 2007 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε το 21,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικάτ, συμμαχία όμως, που δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, κυρίως επειδή, όπως αναφέρουν στην αγορά, η Αττικάτ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας της με τον κατασκευαστικό όμιλο.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα που σχεδίαζε να υλοποιήσει ήταν το εμπορικό – ψυχαγωγικό συγκρότημα Alsity, όπου σχεδίαζε να επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ στην έκταση των 428 στρεμμάτων που εξασφάλισε το 2007 σε διεθνή διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η επιδεινούμενη έλλειψη ρευστότητας καταδίκασαν σε μακέτα το συγκεκριμένο έργο, υποχρεώνοντας την Αττικάτ να πουλήσει, τον Ιούλιο του 2010, τη “χρυσοφόρα” συμμετοχή της (9,8%) στην Αττική Οδό.

Τελικά, η εταιρεία του Παναγιώτη Πανούση, υπό το βάρος της απουσίας νέων έργων και της “μαύρης τρύπας” που προκάλεσαν τα χρέη του δημοσίου στους ισολογισμούς της “λύγισε” και αιτήθηκε το 2010 την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Στο παρελθόν, ο Παναγιώτης Πανούσης έχει συλληφθεί για οφειλές ύψους 7,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Η τεχνική εταιρεία έχει να δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις εδώ και πολλά χρόνια, εμφανίζοντας συσσωρευμένο “άνοιγμα” που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 230 εκατ. ευρώ, δανεισμός που είχε χορηγηθεί από την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − one =