αρχικηVIRALΒίντεο: Υπάλληλοι τοποθέτησαν μηχανήματα για να κάνουν mining Bitcoin στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Βίντεο: Υπάλληλοι τοποθέτησαν μηχανήματα για να κάνουν mining Bitcoin στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Την περασμένη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ υπόψη του προέδρου του φορέα του υπουργείου Υγείας Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και με την ένδειξη «Επείγον» καταγγελία εργαζόμενου στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη, που υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η καταγγελία αφορά στον εντοπισμό μηχανημάτων δημιουργίας bitcoin στον χώρο του μηχανοστασίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο της καταγγελίας που φέρνει στο φως το Πρώτο Θέμα, στις 31 Αυγούστου 2018 ο υπεύθυνος κτιρίου του ΚΕΔΥ στη Βάρη και ένας υπάλληλος που κάποια περίοδο εκτελούσε προσωρινά χρέη υπεύθυνου ζήτησαν προφορικά από τον ηλεκτρολόγο του κτιρίου την προσωρινή τοποθέτηση ενός πολύπριζου σε χώρο του μηχανοστασίου. Πρόκειται για χώρο που ελέγχεται διαρκώς από τους ηλεκτρολόγους λόγω της ύπαρξης αντλιοστασίου και κλιματιστικής μονάδας. Η τοποθέτηση του πολύπριζου, όπως εξήγησαν οι δυο άνθρωποι του κτιρίου στον ηλεκτρολόγο, έχει να κάνει με την τοποθέτηση δύο server.

Την 1η Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρολόγοι τοποθετούν τρεις ασφάλειες και ρελέ διαφυγής καθώς και ένα πολύπριζο, ενώ τα υλικά, σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, τα προμηθεύει ο υπάλληλος του κτιρίου με τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες.

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρολόγοι παίρνουν εντολή να τοποθετήσουν ακόμη δύο πολύπριζα και μια πρίζα σούκο.
Την ίδια μέρα ενημερώνονται από τους δυο άνδρες, τον υπεύθυνο του κτιρίου και τον υπάλληλο, ότι πρέπει να παραχωρήσουν κλειδιά του μηχανοστασίου για να μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο μόνοι τους χωρίς τη συνοδεία των ηλεκτρολόγων ή να αλλάξουν την κλειδαριά και να πάρει από ένα κλειδί ο καθένας.

«Επίσης μας συνέστησαν προφορικά και μας έβαλε σε υποψίες ότι κάτι κρυφό γίνεται, να μην πολυμπαίνουμε μέσα στον χώρο», αναφέρει ο ηλεκτρολόγος του ΚΕΔΥ στην έγγραφη καταγγελία του προς τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, όμως, η ομάδα των ηλεκτρολόγων ζητά προφορικά να δοθεί γραπτώς η αίτηση για την τοποθέτηση των επιπλέον παροχών ρεύματος στον χώρο, διαφορετικά θα απομακρυνθούν άμεσα.

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, οι δύο αρμόδιοι του κτιρίου στέλνουν γραπτώς την αίτηση, αλλά μη πρωτοκολλημένη, στο γραφείο συντήρησης έχοντας βάλει μόνο τις υπογραφές τους.

Την ίδια μέρα, μεταξύ 16.30 και 17.00, ο ένας εκ των ηλεκτρολόγων συναντιέται με έναν εκ των δυο υπεύθυνων του κτιρίου στο γραφείο του και του επιστρέφει την αίτηση, ζητώντας του να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.

«Η αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου δεν μου έχει σταλεί ακόμα», επισημαίνει στην καταγγελία του.

«Την ίδια μέρα ξεκινά και η λειτουργία των άγνωστων μηχανημάτων που εγκαταστάθηκαν από τον Κ. στον συγκεκριμένο χώρο, τα οποία έκαναν υπερβολικό θόρυβο και θερμαίνονταν υπερβολικά. Το γεγονός μάς ανησύχησε και παρακολουθούσαμε τον χώρο πολύ συχνά», συμπληρώνει.
Εκαιγε η πόρτα

Στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.35 ο ηλεκτρολόγος βάρδιας ενημερώνει τον προϊστάμενό του ηλεκτρολόγο ότι και τα δομικά στοιχεία του χώρου έχουν θερμανθεί υπερβολικά από τη λειτουργία των άγνωστων μηχανημάτων και η ανησυχία εντάθηκε διότι ο χώρος δεν είχε πρόβλεψη για ψυκτική μονάδα και τοπική κατάσβεση. Φοβήθηκαν δηλαδή ότι υπήρχε περίπτωση πυρκαγιάς και ότι αν συνέβαινε αυτό στο εργαστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι γεμάτο εύφλεκτα υλικά, θα καιγόντουσαν ζωντανοί. «Πιάσαμε την πόρτα και διαπιστώσαμε ότι έκαιγε από την υπερβολική θερμότητα», λένε οι ηλεκτρολόγοι που εξέτασαν τον χώρο. «Η θερμοκρασία μάλιστα είχε φτάσει τους 42 βαθμούς», προσθέτουν.

Για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το μηχανοστάσιο ενημέρωσε και ο φύλακας του κτιρίου, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας. Τότε ο πρώην προσωρινός υπεύθυνος του κτιρίου, ο Κ., έδωσε εντολή να αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο όλη τη νύχτα.

«Στις 19.43 επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο του κτιρίου, τον Π., για να του ανακοινώσω την ανησυχία μου για τη μεγάλη θέρμανση του χώρου και για τον θόρυβο που προκαλούν τα εγκαταστημένα μηχανήματα στον χώρο. Επίσης του ζήτησα ξανά την πρωτοκολλημένη αίτηση που περίμενα. Στη συνέχεια μου είπε ότι δεν συμφωνεί με τη λειτουργία των μηχανημάτων και ας κανονίσει για τη συνέχιση της παρουσίας τους και λειτουργίας τους στο χώρο ο κ. Κ με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ», αναφέρει στην καταγγελία του ο ηλεκτρολόγος.

Οι ηλεκτρολόγοι όμως δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και την ίδια μέρα βιντεοσκοπούν τον χώρο και φωτογραφίζουν τα μηχανήματα και τους κωδικούς τους. Στη συνέχεια κάνουν αναζήτηση στο Διαδίκτυο και ανακαλύπτουν ότι τα εν λόγω μηχανήματα χρησιμοποιούνται για mining, δηλαδή δημιουργία κρυπτονομισμάτων, και ότι για να το επιτύχουν αυτό καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Οι φωτογραφίες και το βιντεοσκοπημένο υλικό στάλθηκαν αμέσως στον υπεύθυνο της εταιρείας που είναι αρμόδιος για τη συντήρηση και τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού προκειμένου να τους ενημερώσει αν γνωρίζει τα συγκεκριμένα μηχανήματα κι αν αυτά αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του ΚΕΔΥ.

«Η απάντησή του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου και αμέσως επικοινώνησα με τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησής μου για τα περαιτέρω», λέει στην καταγγελία του ο υπεύθυνος των ηλεκτρολόγων.

Εξαφανίστηκαν τα μηχανήματα

Στις 13/9 ο πρώην προσωρινός υπεύθυνος του κτιρίου, δηλαδή ο άνθρωπος που κίνησε τις διαδικασίες για να μπουν τα ύποπτα μηχανήματα, σύμφωνα με την καταγγελία, επικοινώνησε με συνεργάτη του ηλεκτρολόγου, ο οποίος βρισκόταν στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι για να τον ρωτήσει αν είναι υποχρεωτικό η αίτηση να έχει αριθμό πρωτοκόλλου.

«Κατόπιν συζήτησαν για τα παραπάνω μηχανήματα και ο συνεργάτης μου ζήτησε ενημέρωση για τον λόγο που τοποθετήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο και για την εργασία που εκτελούν», λέει ο ηλεκτρολόγος στην καταγγελία του.

«Ο Κ. του απάντησε ότι είναι δεύτερο back up για τα αρχεία του κτιρίου και ότι έχει γνώση του θέματος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Ρόζενμπεργκ», συμπληρώνει.

Την ίδια κιόλας μέρα, γύρω στις 11 το πρωί και ενώ οι ηλεκτρολόγοι παρακολουθούν την κατάσταση στο μηχανοστάσιο κάθε μία ώρα, ο χώρος ξαφνικά είχε πάψει να θερμαίνεται και τα μηχανήματα είχαν απομακρυνθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην προσωρινά υπεύθυνος του κτιρίου απομακρύνθηκε από το κτίριο της Βάρης και μεταφέρθηκε προσωρινά στα κεντρικά στο Μαρούσι …

Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο ειδικός επί των κρυπτονομισμάτων Βασίλης Τζάνογλος, τα μηχανήματα που εντοπίστηκαν στο μηχανοστάσιο του ΚΕΔΥ είναι μηχανήματα που κάνουν mining, δηλαδή ακολουθούν τη διαδικασία που χρειάζεται για να δημιουργηθούν τα bitcoin. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μηχανήματα της εταιρείας Whatsminer, τύπου Μ3v2, τα οποία καταναλώνουν 0,17 kw /Th.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =