αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑύξηση στα έσοδα, «βουτιά» στα κέρδη για την Aegean το 2016

Αύξηση στα έσοδα, «βουτιά» στα κέρδη για την Aegean το 2016

Ενισχυμένα κατά 4% εμφανίζονται τα ενοποιημένα έσοδα της Aegean, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 1,02 δισ. ευρώ το 2016, ενώ αυξημένη –κυρίως από την κίνηση εξωτερικού– κατά 7% παρουσιάστηκε η επιβατική κίνηση που άγγιξε τα 12,5 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων διαμορφώθηκε στα 206 εκατ. ευρώ (μείωση 5%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) «έκλεισαν» στα 76,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 31% σε σχέση με το 2015.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 53% και διαμορφώθηκαν στα 32,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της κακής εικόνας που εμφάνισε το πρώτο 6μηνο του έτους. «Το ιδιαίτερα αδύναμο σε ζήτηση δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες, επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη της χρονιάς, παρά τη θετική απόδοση κατά το τρίτο και εποχικά σημαντικότερο τρίμηνο του έτους. Με τις κατάλληλες προσαρμογές στο δίκτυο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι πληρότητες των πτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στις γραμμές εξωτερικού και συνεχίζουν με θετική εξέλιξη και στις αρχές του 2017. Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η εποχικότητα και η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ισχυρές, όσο παραμένει αδύναμη η εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα αδύναμα αποτελέσματα στις αρχές και το τέλος του έτους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης. Τα κέρδη προ φόρων της Aegean διαμορφώθηκαν στα 51,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αρκετά καλή εικόνα της μεταβολής της επιβατικής κίνησης, η οποία ενισχύθηκε κυρίως από το δίκτυο εξωτερικού. Η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 12%, καθώς με τα φτερά της Aegean μετακινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 6,7 εκατ. επιβάτες, ενώ το δίκτυο εσωτερικού εξυπηρέτησε 5,7 εκατ. ταξιδιώτες, μόλις 2% περισσότερους από το 2015. Η συνολική επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 7%, ενώ ο συντελεστής πληρότητας ενισχύθηκε κατά 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 77,4% έναντι 76,9%.

«Το 2016 δραστηριοποιηθήκαμε με 61 αεροσκάφη, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου μας, φτάνοντας τους 145 προορισμούς συνολικά από τον βασικό μας κόμβο την Αθήνα και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Διαθέσαμε πάνω από 16 εκατ. θέσεις και επιχειρήσαμε με πάνω από 112.000 πτήσεις, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, καταγράφοντας μεγέθη ιστορικά υψηλά για την ελληνική αερομεταφορά» τόνισε ο κ. Γερογιάννης. «Το 2014 συνεχίζουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου μας με έμφαση στην Αθήνα. Οι αρχικές ενδείξεις για την υψηλή περίοδο διαφαίνονται θετικές με σημαντική αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος» συμπλήρωσε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 13 =