αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Αυτή είναι η μόνη τακτική για να επιβιώσουν οι ‘μικροί’ στο εμπόριο»: Εξηγεί ο Σύνδεσμος Franchise Ελλάδος

«Αυτή είναι η μόνη τακτική για να επιβιώσουν οι ‘μικροί’ στο εμπόριο»: Εξηγεί ο Σύνδεσμος Franchise Ελλάδος

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός από την παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ισχυρό ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων.

Μοναδική λύση θεωρείται η συσπείρωση δυνάμεων, προκειμένου να μεγαλώσουν τις πιθανότητες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

«Οι μεγάλες αλυσίδες έρχονται και δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρούς. Η συσπείρωση των δυνάμεων είναι αναγκαία για να μπορέσουν οι μικροί να γίνουν κάτι μεγάλο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος κατά την παρουσίαση του πλάνου δράσης του Συνδέσμου.

Έφεραν μάλιστα ως παράδειγμα τον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης όπου σημειώνεται συρρίκνωση κυρίως λόγω των πολυεθνικών αλυσίδων που αναπτύσσονται με εταιρικά καταστήματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και από τον χώρο της εστίασης, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Το φαινόμενο της υποχώρησης των μικρών, με την ταυτόχρονη γιγάντωση των μεγάλων δεν είναι τωρινό. Ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο η κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε επιτάχυναν τη διαδικασία της συγκέντρωσης της αγοράς.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά την τελευταία επταετία, ενώ μερικές χιλιάδες ακόμη αναμένεται να βάλουν λουκέτο τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.

Από μία τέτοια εξέλιξη προκύπτει υψηλός κίνδυνος για απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα, μέτρα όπως η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού που θα μπορούσαν να δώσουν βαθιά ανάσα στους επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κυρίως λόγω των ενστάσεων που έχει η Τρόικα.

Η ένταξη σε ένα δίκτυο Franchise, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συνδέσμου θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Ήδη, με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 500 οργανωμένες αλυσίδες που αριθμούν πάνω από 20.000 σημεία πώλησης και απασχολούν πάνω από 350.000 εργαζόμενους.

Πηγή: Mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =