αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτά είναι τα skroutzομάγαζα που παρανομούν (και για αυτό πετυχαίνουν πολύ χαμηλές τιμές)

Αυτά είναι τα skroutzομάγαζα που παρανομούν (και για αυτό πετυχαίνουν πολύ χαμηλές τιμές)

Με μια απλή αναζήτηση σε ένα site σύγκρισης τιμών, όπως το δημοφιλές Skroutz.gr, ένας χρήστης μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλες αποκλείσεις στις τιμές των ίδιων προϊόντων, από κατάστημα σε κατάστημα. Με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στα ηλεκτρονικά είδη.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, είναι το πως αρκετά μαγαζιά (κυρίως «μικρά») καταφέρνουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, ειδικά σε σχέση με τις παραδοσιακές αλυσίδες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο του το techingreek.com, κάποια από αυτά τα μαγαζιά ή τα Skroutzoμάγαζα όπως τα αποκαλούν πολλοί, εφαρμόζουν διάφορες παρατυπίες, έτσι ώστε να πετυχαίνουν χαμηλές τιμές.

Μάλιστα, το techingreek.com, παρουσιάζει και μια λίστα με συγκεκριμένα ονόματα καταστημάτων, τα οποία φαίνεται να κινούνται έξω από τα πλαίσια του νόμου. Αυτά είναι:

www.citismarket.gr

www.citisshop.gr

www.d-klik.gr

www.justech.gr

www.gmobile.gr

www.phonegallerystore.gr

www.phonegallery.gr

www.e-deal.gr

www.i-want.gr

www.kaizerstore.gr

www.omgadget.gr

www.kiniti.net

www.eurotelshop.gr

www.gxmobile.gr

Το i-want.gr βρίσκεται υπό έρευνα καθώς υποστηρίζει πως δεν ακολουθεί τέτοιες τακτικές. Το citisshop και citissmarket ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία ο οποίος μάλιστα έχει και 3ο κατάστημα. Το phonegallery ανήκει σε επιχειρηματία που επίσης έχει στη κατοχή του περισσότερα από 3 καταστήματα. Το ίδιο ισχύει και για το kaizerstore. Επίσης, ενώ τα ανωτέρω αποτελούν καταστήματα λιανικής, οι επιχειρηματίες πίσω από κάποια εξ αυτών έχουν κατά το παρελθόν εμπλακεί σε κυκλώματα ενδοκοινοτικής απάτης του ΦΠΑ στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Ενδεικτική του τι συμβαίνει είναι μια απλή επίσκεψη στα πλέον διάσημα online καταστήματα. Η τιμή ενός κινητού εμφανίζεται ως εξής:

Αρχική: α (η οποία εμφανίζεται διακριτά διαγραμμένη σαν να είναι προ εκπτώσεως)

Τιμή με όφελος: β (η οποία είναι παραλόγως χαμηλή δεδομένου ότι φαινομενικά περιλαμβάνει 24% ΦΠΑ, πλην όμως απέχει πολύ λιγότερο από 24% από την έκδοση τιμολογίου 39Α το οποίο και προδίδει την καθαρή αξία)

Τιμή με έκδοση τιμολογίου 39Α: α/1,24% (η οποία συνήθως είναι ακριβώς αυτή που θα έπρεπε να είναι, δίχως τη χρέωση δηλαδή του ΦΠΑ)

Σύμφωνα με τα όσα έχω πληροφορηθεί από συναδέλφους του κλάδου οι τρόποι με τους οποίους οι παρανομούντες επιχειρηματίες λειτουργούν και εξασφαλίζουν τιμές λιανικής με ΦΠΑ πολύ κατώτερες των φυσιολογικών είναι τουλάχιστον 3:

Πως ακριβώς όμως φαίνεται να παρανομούν τα εν λόγω καταστήματα; Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του techingreek.com, οι βασικοί τρόποι είναι τρεις:

Α. Χρήση παράλληλης ταμειακής μηχανής

Κάποιοι εξ αυτών των επιχειρηματιών προμηθεύονται παράνομα μια 2η ταμειακή μηχανή της οποίας τα στοιχεία προφανώς και δεν είναι καταχωρημένα στην αρμόδια φορολογική αρχή. Η ταμειακή αυτή χρησιμοποιείται συνήθως μόνο κατά την πώληση κινητών τηλεφώνων, tablet ή laptop (για τα οποία ισχύει η ΠΟΛ). Εκδίδεται μια ψεύτικη απόδειξη, τυπώνεται το ΙΜΕΙ της συσκευής και ο πελάτης λιανικής φεύγει ανυποψίαστος.

Β. Επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό

Άλλος τρόπος, για επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν απλή ταμειακή μηχανή, είναι η επέμβαση μέσω λογισμικού στον συνδεδεμένο φορολογικό μηχανισμό ούτως ώστε η εκδιδόμενη απόδειξη λιανικής είτε:

α) να εμφανίζει ψεύτικη/ανύπαρκτη μήτρα είτε

β) πολλές διαφορετικές αποδείξεις να χρησιμοποιούν τον ίδιο «μοναδικό» αριθμό με αποτέλεσμα να εκδίδονται πχ 50 αποδείξεις αλλά να υποβάλλεται ΦΠΑ μόνο για την μία εξ αυτών (καθώς οι υπόλοιπες 49 φέρουν τον ίδιο αριθμό).

Γ. Επιστροφή τιμολογίου χονδρικής

Ένας τρίτος τρόπος που έχει υποπέσει στην αντίληψή μας και που είναι ο συνθετότερος έχει να κάνει με τη συναλλαγή μεταξύ λιανεμπόρου και προμηθευτή. Ο προμηθευτής πουλάει ένα υποκείμενο στην ΠΟΛ 1150 είδος στον λιανέμπορο πελάτη του χωρίς ΦΠΑ σύμφωνα με το νέο νόμο. Ας υποθέσουμε ότι αυτό έχει καθαρή αξία 100€. Ο λιανέμπορος στην πορεία το πουλά στη λιανική πχ 110€ με έκδοση απλής απόδειξης (νόμιμης ή και παράνομης με έναν από τους τρόπους Α και Β). Αμέσως μετά επιστρέφει το τιμολόγιο πίσω στον προμηθευτή κάνοντας εικονική επιστροφή εμπορεύματος και ζητάει αντικατάσταση με άλλο είδος που δεν εμπίπτει στην ΠΟΛ 1150, πχ έναν σκληρό δίσκο ίδιας συνολικής αξίας 100€ (80,64€ καθαρή + 19,36€ ΦΠΑ). Μέσα από συνδυασμό λογιστικών εγγραφών ο λιανέμπορος καταλήγει να επωφελείται πολλαπλά καθώς εισπράττει εκτός από μικτό κέρδος και επιπλέον όφελος από μη καταβολή ΦΠΑ από τον προμηθευτή.

Η μέθοδος αυτή συχνά απαιτεί ενδιάμεσο προμηθευτή (buffer) του οποίου η λογιστική αποθήκη δεν παρουσιάζει την παραμικρή αληθοφάνεια και ο οποίος έχει σύντομο κύκλο ζωής καθώς τερματίζει τη λειτουργία του προτού υποβάλει περιοδικές δηλώσεις.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που χρησιμοποιούν, κατά την πώληση, οι ίδιοι παρανομούντες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να μην κόψουν τιμολόγιο 39Α επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, από τη συνθετότητα συλλογής των δικαιολογητικών μέχρι την πλήρη αδυναμία τους να κόψουν τιμολόγιο. Ο λόγος είναι προφανής. Τα τιμολόγια διασταυρώνονται από την φορολογική αρχή ενώ οι αποδείξεις όχι. Για να εντοπιστεί παράνομη απόδειξη πρέπει αυτή να παρουσιαστεί από τον πελάτη (λήπτη της) σε φορολογική αρχή, ενώ το παραμικρό σφάλμα ή παράλειψη κατά την έκδοση τιμολογίου αργά ή γρήγορα εντοπίζεται κατά τη διασταύρωση στοιχείων (λίστες πελατών-προμηθευτών κλπ) διότι δε συμφωνούν τα οικονομικά βιβλία.

Σημειωτέον, στα περισσότερα αυτά καταστήματα επισημαίνεται ότι ο καταναλωτής επιτρέπεται να αγοράσει μόνο ένα προϊόν στη λιανική εάν θέλει να αγοράσει το προϊόν στην τιμή «με όφελος». Η επίσημη εξήγηση κινείται στα όρια του αστείου καθώς υποστηρίζεται πως κάτι τέτοιο γίνεται για να μπορέσουν να επωφεληθούν πολλοί πελάτες. Παράλληλα όμως διευκολύνεται η έκδοση πολλαπλών αποδείξεων με ίδιο ακριβώς σύνολο χρέωσης.

Σε περίπτωση που εντέλει εκδοθεί τιμολόγιο 39Α αυτό θα έχει την αξία που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να έχει, δηλαδή καθαρή δίχως ΦΠΑ, και θα κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα βάσει των καθημερινών τιμών χονδρικής που μπορούμε να δούμε στο εξωτερικό. Σε αυτήν την περίπτωση η αξία που χρεώνεται είναι ίση με την «αρχική τιμή» μείον τον ΦΠΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + seventeen =