αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις (και) στα καύσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα

Αυξήσεις (και) στα καύσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα

Στη χειρότερη στιγμή θα βρεθούν οι καταναλωτές αντιμέτωποι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα καθώς τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2017. Έτσι η επιβάρυνση που προκύπτει για τους ήδη επιβαρυμένους από τη φορολαίλαπα οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποδεικνύεται στην πράξη σημαντικά μεγαλύτερη.

Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκονται οι χιλιάδες οδηγοί, που επένδυσαν σημαντικά ποσά για την αγορά των ακριβότερων αυτοκινήτων diesel κίνησης και οι οποίοι θα κληθούν από το κράτος να πληρώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους μετέτρεψαν τα αυτοκίνητά τους σε υγραεριοκίνητα, καθώς και εκεί έχουμε σημαντική αύξηση του ΕΦΚ.

Ειδικότερα, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν να εφαρμόζονται οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη επιβαρυμένες από τις πρόσφατες ανατιμήσεις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2016 το πετρέλαιο είχε πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα κινείται πάνω από τα 56 δολάρια έχοντας μάλιστα κάνει ένα πρόσφατο ράλι 9 δολαρίων από τα μέσα Νοεμβρίου όταν βρισκόταν ακόμη κάτω από τα 47 δολάρια. Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της διεθνούς τιμής (η οποία ωστόσο αναφέρεται ενδεικτικά αφού στη χώρα μας η διακύμανση των τιμών των καυσίμων εξαρτάται από τις τιμές που διαμορφώνονται για τα πετρελαϊκά προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου) ήταν η απόφαση του ΟΠΕΚ να αποφασίσει τη μείωση κατά 1,7 εκατ. δολάρια της παγκόσμιας παραγωγής, για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 6). Η συμφωνία εφόσον εφαρμοστεί με επιτυχία από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ αλλά και από τις χώρες εκτός καρτέλ που έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν, αναμένεται να οδηγήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, την τιμή του αργού στην περιοχή των 60 -65 δολαρίων το βαρέλι.

Στο ίδιο εκείνο διάστημα λοιπόν, οι Έλληνες καταναλωτές καυσίμων θα κληθούν να απορροφήσουν όχι μόνο τις αυξήσεις τιμών στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά επιπρόσθετα και την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, του περίφημου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης:

Στην αμόλυβδη ο ΕΦΚ αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 4 λεπτά τις τιμής λιανικής (λόγω ΦΠΑ), όπως αναφέρει το Capital.gr.

Στο ντίζελ κίνησης η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη δηλαδή 8 σεντς το λίτρο (περίπου 9 λεπτά στην λιανική τιμή) ενώ στο υγραέριο κκίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίττρο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την τσέπη του καταναλωτή;

Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, χωρίς την αύξηση της φορολογίας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών (σύμφωνα με τους πανελλαδικούς μέσους όρους που ανακοινώνονται από το υπουργείο): για παράδειγμα η βενζίνη από το 1,3 ευρώ το λίτρο έχει αυξηθεί κατά 16 σεντς, δηλαδή κοντά στα 5 ευρώ διαφορά στο γέμισμα των 30 λίτρων. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης έχει αυξηθεί 18 σεντς ή αλλιώς 5,5 ευρώ στο γέμισμα των 30 λίτρων.

Δεν είναι όμως μόνο η διαφορά σε σχέση με 12 μήνες πριν. Σε έναν μήνα τα καύσιμα τσίμπησαν σημαντικά εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών: η βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο κίνησης από τα μέσα Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ (1,5 ευρώ στα 30 λίτρα γέμισμα).

Κατά συνέπεια και ανεξάρτητα από πιθανές νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου που θα επηρεάσουν τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων στην αγορά, οι καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουν τη βενζίνη κατά 9 λεπτά το λίτρο ακριβότερα σε σχέση με το Νοέμβριο. Για το πετρέλαιο κίνησης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού η αύξηση φτάνει τα 14 σεντς το λίτρο ή αλλιώς σε ένα γέμισμα 30 λίτρων 4,2 ευρώ αύξηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 2 =