αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπό τη Dell μέχρι τη Hewllet Packard: Οι κολοσσοί που δημιουργήθηκαν με ελάχιστο μπάτζετ (Γράφημα)

Από τη Dell μέχρι τη Hewllet Packard: Οι κολοσσοί που δημιουργήθηκαν με ελάχιστο μπάτζετ (Γράφημα)

Μια από τις βασικές δικαιολογίες που λένε πολλοί, έτσι ώστε να ΜΗΝ αρχίσουν ένα project είναι: «δεν έχω αρκετά χρήματα». Κάπου εδώ, ανοίγει μια πολύπλευρη συζήτηση, για το πόσο μεγάλο μπάτζετ χρειάζεται τελικά μια επιχείρηση για να δημιουργηθεί και να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα που δημοσίευσε το αμερικανικό fundersandfounders.com, παραθέτει τα παραδείγματα μερικών κολοσσών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πολύ μικρό μπάτζετ. Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά η Hewllet Packard ξεκίνησε με ένα αρχικό κεφάλαιο μόλις 538 δολαρίων. Ενώ, για παράδειγμα, η Dell δημιουργήθηκε με ένα μπάτζετ που έφτανε τα 1.000 δολάρια. Χρηματικά ποσά, δηλαδή, που δεν είναι… αστρονομικά.

Φυσικά, αν έχεις κάποια παραπάνω χρήματα στα χέρια σου, τότε η επιχειρηματική σου ζωή μπορεί να γίνει ευκολότερη. Θα χρειαστείς σίγουρα κάποια λεφτά για να φτιάξεις την ιντερνετική πλατφόρμα ή την εφαρμογή σου (αν μιλάμε για κάτι ιντερνετικό). Στη συνέχεια, ίσως χρειαστείς και μερικά χρήματα, για να ενοικιάσεις κάποια μικρά γραφεία, έτσι ώστε να στεγαστεί η ομάδα σου. Είναι επίσης δεδομένο, ότι αν διαθέτεις ένα μπάτζετ στην άκρη, θα μπορεί να γίνει και καλύτερο μάρκετινγκ- κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στις ημέρες μας.

Σίγουρα όμως, δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία το περιορισμένο μπάτζετ. Δες τα παραδείγματα στο παρακάτω γράφημα. Και μετά, σκέψου πάλι αν το θεωρείς «αδύνατο».

enough money to start - infographic

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =