αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αποφάσισα να συναντώ έναν άγνωστο άνθρωπο κάθε εβδομάδα, για 1 έτος. Και να τι έμαθα»: Μια ιδρύτρια εξηγεί το πως έρχονται οι ευκαιρίες

«Αποφάσισα να συναντώ έναν άγνωστο άνθρωπο κάθε εβδομάδα, για 1 έτος. Και να τι έμαθα»: Μια ιδρύτρια εξηγεί το πως έρχονται οι ευκαιρίες

Συζητήσεις γίνονται συνεχώς, για το «πως βρίσκονται οι ευκαιρίες». Κι όμως, οι ευκαιρίες δεν είναι… αυτόνομες συνήθως. «Οι ευκαιρίες δεν πλέουν όπως τα σύννεφα στον ουρανό. Είναι προσκολλημένες σε ανθρώπους», τονίζει ο επιχειρηματίας, συγγραφέας και ιδρυτής της e-government software εταιρίας Comcate, Ben Casnocha.

Είναι μια μεγάλη συμβουλή, ειδικά αν βρίσκεσαι στα αρχικά στάδια δημιουργίας μιας επιχείρησης. Εδώ πολλοί κάνουν ένα λάθος: Μπορεί να αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, ωστόσο επικεντρώνεται στην διεύρυνση του δικτύου τους «γενικά». Τους ενδιαφέρει, δηλαδή, να πάνε σε ένα event και να ανταλλάξουν 50 επαγγελματικές κάρτες. ‘Η προσπαθούν να κάνουν 100 άτομα add στο Linkedin. Όλα μαζί. Χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική επαφή. Το πιο πιθανό, είναι ότι αυτές οι επιφανειακές «γνωριμίες» δεν θα σου χρησιμέψουν πουθενά.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και βάθος σε τέτοιες σχέσεις. Το ερώτημα είναι βέβαια, το πως θα δημιουργήσεις νέες ουσιαστικές φιλίες ως ενήλικας. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο τελικά. Να βρεις τους «σωστούς» ανθρώπους, με τους οποίους όμως θα αναπτύξεις και μια φιλική σχέση. Θα περνάς χρόνο μαζί τους. Και θα περνά καλά γενικά.

Η ιδρύτρια της Extraordinary Routines, Madeleine Dore, παραθέτει στο inc.com, την ιδιαίτερη τακτική που εφάρμοσε η ίδια. Αποφάσισε να συναντά 1 άγνωστο άτομο κάθε εβδομάδα, για ένα έτος. «Στο πείραμα, όχι μόνο έμαθα την τέχνη της γρήγορης διασύνδεσης και την επέκταση πέρα από τα small talks, αλλά έμαθα και τα θεμελιώδη στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας φιλίας», εξηγεί. Κάπως έτσι, κατέληξε σε 3 βασικά συμπεράσματα.

1# Κατανόησε το στιλ φιλίας σου: Δεν κάνουμε όλοι φίλους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν εύκολα φίλους και έχουν ένα μεγάλο δίκτυο. Μια μεγάλη ομάδα. Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να έχουν μερικές μικρές ομάδες φίλων και όχι μια μεγάλη ομάδα. Οι ομάδες σπάνια αναμειγνύονται, για να εναλλάσσονται μεταξύ τους για να ικανοποιούν διαφορετικές ανάγκες. Ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων, η οποία προτιμά να κάνει one-on-one φιλίες, και δεν νιώθουν ότι ανήκουν σε κάποια ομάδα. Μόλις καθορίσετε το στυλ φιλίας που σας ταιριάζει, εργαστείτε πάνω σε αυτό για να προσεγγίσετε νέες φιλίες.

2# Δημιούργησε το Snowball Effect: Ενώ βρισκόταν μέσα στο πείραμα, η Madeleine Dore διπίστωσε ότι όσο περισσότερους ανθρώπους γνώριζε, τόσες περισσότερες διασυνδέσεις έκανε μεταξύ αυτών. Ενώ ήταν για καφέ με κάποιον, κάποιος άλλος την καλούσε, εκείνη του εξηγούσε ότι είναι για καφέ με ένα άλλο πρόσωπο, και τελικά όλοι κατέληγαν να γνωριστούν μεταξύ τους. Σε αυτό, παίζουν ρόλο και τα social media. Φυσικά με αυτό τον τρόπο, γνώριζε και η ίδια όλο και περισσότερους ανθρώπους, που τις πρότειναν άλλοι.

3# Ξέκοψε από αυτούς που δεν σου ταιριάζουν πια: Στο πέρασμα των χρόνων, αλλάζουμε φίλους. Το «κλειδί» εδώ, είναι να καταλάβεις ποια άτομα δεν σε καλύπτουν πλέον και να τους βγάλεις από τον στενό κύκλο σου. Έτσι ώστε να δημιουργήσεις χώρο για άλλους. Τώρα είναι η ώρα να πειραματιστείς με το τι σημαίνει για εσένα μια ‘εκπληκτική φιλία’. Να βρεις ανθρώπους που μπορούν να σε ικανοποιούν συναισθηματικά, να οικοδομηθούν νέες και αμοιβαίες φιλίες και μην φοβάσαι να ξεκόψεις από αυτούς που πλέον δεν έχουν θέση στην καθημερινότητα σου.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 1 =