αρχικηVIRALΑπολίθωμα μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε τι ήχους έβγαζαν οι δεινόσαυροι

Απολίθωμα μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε τι ήχους έβγαζαν οι δεινόσαυροι

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Ανταρκτική το αρχαιότερο απολίθωμα φωνητικού οργάνου (σύριγγας) πουλιού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Χρονολογείται προ περίπου 66 έως 68 εκ. ετών -λίγο προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι- και ανήκε σε ένα πρόγονο των πουλιών που έμοιαζε με πάπια ή χήνα.

Τα πουλιά θεωρούνται απόγονοι των δεινοσαύρων. Όμως το εν λόγω φωνητικό όργανο δεν έχει βρεθεί ποτέ έως τώρα σε δεινόσαυρους (ιπτάμενους ή μη) της ίδιας εποχής. Αυτό οδηγεί πλέον τους επιστήμονες σε τρεις εκτιμήσεις: ότι η σύριγξ (ή σύριγγα) εμφανίσθηκε σχετικά αργά στην εξέλιξη των πουλιών, ότι οι δεινόσαυροι δεν έβγαζαν κραυγές όπως τα σημερινά πουλιά και ότι μερικοί τουλάχιστον πρόγονοι των πουλιών έβγαζαν ήχους παρόμοιους με τους σημερινούς.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η σύριγγα (το αντίστοιχο του λάρυγγα στα θηλαστικά), η οποία δεν περιέχει φωνητικές χορδές, βρίσκεται στη βάση της τραχείας, πριν τη διακλάδωσή της προς τους πνεύμονες, και επιτρέπει στα πουλιά να βγάζουν διάφορους ήχους. Αποτελείται από διαδοχικούς δακτυλίους από χόνδρο, καθώς και από μαλακούς μυικούς ιστούς που δονούνται.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα, με επικεφαλής την Τζούλια Κλαρκ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature». Το απολίθωμα του πουλιού Vegavis iaai είχε ανακαλυφθεί από το 1992, από επιστήμονες του Ανταρκτικού Ινστιτούτου της Αργεντινής, στην ανταρκτική νήσο Βέγκα, αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές συνειδητοποίησαν περί τίνος επρόκειτο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της απολιθωμένης σύριγγας. Αν και δεν μπορούν να είναι βέβαιοι, εκτιμούν -με βάση την ανατομική μελέτη της – ότι επέτρεπε στο πουλί να βγάζει ήχους σαν το κρώξιμο της πάπιας ή σαν…κορνάρισμα. Όσον αφορά τους γνωστούς δεινόσαυρους, όπως ο τρομερός Τυραννόσαυρος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διέθετε λάρυγγα και όχι σύριγγα και ότι έβγαζε δυνατούς βρυχηθμούς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =