αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν κάνεις αυτά τα 4 λάθη τότε σίγουρα δεν θα γίνεις ποτέ πλούσιος

Αν κάνεις αυτά τα 4 λάθη τότε σίγουρα δεν θα γίνεις ποτέ πλούσιος

Μπορεί στην εποχή της κρίσης το να θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος να φαντάζει με όνειρο θερινής νυκτός, όμως τα όνειρα όχι μόνο δεν κοστίζουν τίποτα αλλά κάποιες φορές μπορεί και να βγουν αληθινά. Μοναδική προϋπόθεση (εκτός από το πάντα απαραίτητο χαμόγελο της θεάς Τύχης, φυσικά), να κάνεις όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να έρθεις λίγο πιο κοντά στον στόχο σου -όπως, για παράδειγμα, να διορθώσεις τα σφάλματα που σε κρατούν πίσω οικονομικά και σε εμποδίζουν από το να βγάλεις το πρώτο σου εκατομμύριο. Ιδού τα τέσσερα πιο σημαντικά από τα λάθη αυτά.

Δεν κατανοείς πώς «δουλεύει» το χρήμα

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι εκατομμυριούχοι ξέρουν καλά ότι το χρήμα δεν εμφανίζεται έτσι στα ξαφνικά και ότι τις περισσότερες φορές ο πλούτος δεν προκύπτει από τύχη αλλά ως επακόλουθο καλά μελετημένων κινήσεων. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η απόκτηση πλούτου αποτελεί το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο σήμερα. Αν λοιπόν θέλεις να κερδίσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι κάποια στιγμή, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις μελετήσει καλά τους κανόνες του και να τους έχεις κάνει κτήμα σου…

Τι μπορείς να κάνεις άμεσα:

Άρχισε να διαβάζεις σχετική βιβλιογραφία, χθες.

Αφού μελετήσεις προσεκτικά, σκέψου κι επεξεργάσου όλα αυτά που διάβασες. Ακόμη καλύτερα, συζήτησε τη γνώση που αποκόμισες με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Μην ξεχνάς: η σωστή κι έξυπνη διαχείριση των χρημάτων δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ταλέντο ή με την τύχη αλλά αποτελεί μια «τέχνη» η οποία διδάσκεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις τη διάθεση και την όρεξη να τη μάθεις.

Δε μαθαίνεις καινούργια πράγματα

Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθεις ότι το μοναδικό πράγμα που κάνεις στη ζωή σου είναι να δουλεύεις σαν το σκυλί; Μη στεναχωριέσαι, δεν είσαι ο μόνος… Από την άλλη, βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ο καθημερινός αγώνας για το μεροκάματο θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του χρόνου που περνάς με τους αγαπημένους σου και, κυρίως, να σου στερεί τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που γουστάρεις ή, ακόμη χειρότερα, να σε εμποδίζει από το να μαθαίνεις πράγματα που μπορούν κάποια στιγμή να σου φανούν χρήσιμα.

Αυτό το τελευταίο κράτα το. Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζουν τους απανταχού «έχοντες» από τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα είναι η άσβεστη δίψα που διαθέτουν οι πρώτοι για μάθηση αλλά και για καλλιεργούν αδιάκοπα τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους.

Η γνώση δεν είναι μόνο δύναμη αλλά κάποια στιγμή μπορεί να μεταφραστεί σε (πολύ) χρήμα. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι η επιτυχία του πρώτου Mac της Apple το 1984 οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό και στη μεγάλη ποικιλία γραμματοσειρών που συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου του συγκεκριμένου μοντέλου; Ενημερωτικά, η ύπαρξη του εν λόγω χαρακτηριστικού οφειλόταν και στην άρτια γνώση που είχε ο Steve Jobs πάνω στην καλλιγραφία -γνώση που ο δημιουργός της Apple απέκτησε σε ένα σχετικό εργαστήριο που είχε παρακολουθήσει κατά τα χρόνια που φοιτούσε στο κολέγιο Reed στις ΗΠΑ. Το ηθικό δίδαγμα; Δεν υπάρχει άχρηστη γνώση. Αρκεί, φυσικά, να μπορείς να «ενώνεις τις τελείες».

Τι μπορείς να κάνεις άμεσα:

Ξεκίνα να αφιερώνεις χρόνο σε πράγματα που θεωρείς ενδιαφέροντα. Ακόμη κι αν θεωρείς ότι δεν σου περισσεύει χρόνος, ένταξε στην καθημερινότητά σου κάποια ώρα που θα την αφιερώνεις αποκλειστικά στο να μαθαίνεις κάτι νέο.

Ζεις πάντα στο όριο

Ναι, περνάς δύσκολα και «στριμωγμένα». Για την κατάσταση αυτή δε, φταίνε πάντα οι άλλοι: το αφεντικό που επιμένει να «κάνει την πάπια» κάθε φορά που του ανοίγεις κουβέντα για αύξηση, η δουλειά που δεν λέει να «στρώσει», το κακό κράτος που σε υποχρεώνει κάθε λίγο και λιγάκι να βάλεις το χέρι στην τσέπη κ.ο.κ. Ωστόσο, και με το χέρι στην καρδιά, μήπως για τον οικονομικό «Γολγοθά» που ανεβαίνεις εσχάτως φταις λιγάκι κι εσύ; Βασικά, μήπως ο λόγος που ζεις μονίμως στο όριο έχει να κάνει κυρίως με το ότι δυσκολεύεσαι να βάλεις «κόφτη» στα έξοδά σου;

Ένα χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι είναι η ικανότητα που έχουν να ζουν με σαφώς λιγότερα από αυτά που βγάζουν. Επιπλέον, αντί να «αναβαθμίζουν» την ποιότητα της ζωής τους κάθε φορά που τα έσοδά τους αυξάνονται, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως επιλέγουν να επανεπενδύουν το πλεόνασμα των εισοδημάτων τους με ποικίλους τρόπους: σε ακίνητα, σε μετοχές, ακόμη και στις ίδιες τις επιχειρήσεις τους. Την συγκεκριμένη «φιλοσοφία» και στάση ζωής μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ, ακόμη κι αν δε βγάζεις ακριβώς εκατομμύρια…

Τι μπορείς να κάνεις άμεσα:

Ζήτησε από την τράπεζά σου μια εκτύπωση με τις κινήσεις του λογαριασμού σου κατά το τελευταίο τρίμηνο. Εν συνεχεία, κατηγοριοποίησε τα έξοδα σου και προγραμμάτισε τις μελλοντικές σου κινήσεις χρησιμοποιώντας ως «μπούσουλα» τα ευρήματά σου.

Δεν επενδύεις σωστά

Κακά τα ψέματα, η δουλειά σου από μόνη της μάλλον δεν πρόκειται να σε κάνει πλούσιο, όσο κι αν «ιδρώνεις τη φανέλα» -εξάλλου, αν τα λεφτά τα «έκαναν» όσοι δούλευαν σκληρά, τότε όλοι οι εργάτες θα ήταν εκατομμυριούχοι. Για να ξεφύγεις, λοιπόν, από το συγκεκριμένο φαύλο κύκλο και να «κτίσεις» την περιουσία σου θα πρέπει να αρχίσεις να «συλλέγεις» περιουσιακά στοιχεία, περίπου με τον τρόπο που κάνουν οι εκατομμυριούχοι…

Λέγοντας «περιουσιακό στοιχείο» εννοούμε κάποια επιχείρηση, ένα portfolio μετοχών, ακόμα και ένα κομμάτι γης ή κάποιο ακίνητο που ενδέχεται να αποκτήσει σημαντική αξία στο μέλλον. Άρα, το αυτοκίνητό σου, τα αγαπημένα σου «γκατζετάκια» και, υπό προϋποθέσεις ακόμη και το (ιδιόκτητο) σπίτι σου, αποτελούν έξοδα, μικρές ή μεγαλύτερες «υποχρεώσεις» που σου στερούν μελλοντικό πλούτο. Ως εκ τούτου, αντί να ξοδεύεις σε «υποχρεώσεις», ξεκίνα να «συλλέγεις» πράγματα που θα σου φέρουν πίσω περισσότερα λεφτουδάκια μεσομακροπρόθεσμα.

Τι μπορείς να κάνεις άμεσα:

Κάνε μια λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που έχεις στη διάθεσή σου και υποιλόγισε την αξία που έχει το καθένα από αυτά ξεχωριστά. Με το χέρι στην καρδιά, νιώθεις ικανοποιημένος με τη συγκεκριμένη λίστα; Αν όχι, κάνε πλάνο για τα περιουσιακά στοιχεία που θα ήθελες να αποκτήσεις στο μέλλον και, κυρίως, δώσε στον εαυτό σου την υπόσχεση ότι δε θα ξοδέψεις ποτέ ξανά τα λεφτά σου σε περιττές πολυτέλειες και «υποχρεώσεις».

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + eleven =