αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνατροπή δεδομένων: Οι Αζέροι θέλουν να διεκδικήσουν ξανά τον ΔΕΣΦΑ

Ανατροπή δεδομένων: Οι Αζέροι θέλουν να διεκδικήσουν ξανά τον ΔΕΣΦΑ

Ετοιμη να δώσει εκ νέου το «παρών» για τον ΔΕΣΦΑ φέρεται η Socar όποτε ανοίξει η νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, είναι σχεδόν έτοιμη να προκηρυχθεί και θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά κριτήρια για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός, ο οποίος στις 23 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση του Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αζέρικο ιστότοπο Trend, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και θα θέτει ποιοτικά στάνταρ για τους υποψήφιους αγοραστές, όπως τα επενδυτικά σχέδια και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η Ημερησία, ο Ελληνας πρέσβης στο Μπακού Δημήτρης Τσούνγκας φέρεται να δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Socar έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ένα νέο διαγωνισμό. Είπε ακόμα ότι πέντε ως έξι εταιρείες ενδιαφέρονται για τη νέα αυτή διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Πρόσθεσε επίσης ότι το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική και την αζέρικη πλευρά είναι φιλικό και ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις, μετά το άδοξο τέλος του προηγούμενου διαγωνισμού.

Πάντως αν επανεμφανιστεί η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν στη διεκδίκηση της Socar, τότε θα πρέπει εξ αρχής να συμπράξει με τρίτη εταιρεία και να έχει μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου η υποψηφιότητα να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσειςς του 3ου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του προηγούμενου διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές δεν αποκλείουν τη συμμετοχή της Socar σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με την ιταλική Snam και ενδεχομένως και τη βελγική Fluxys, τους δύο Ευρωπαίους Διαχειριστές Αερίου, με τους οποίους η Socar συνεργάζεται στον αγωγό ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + twenty =