αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται οι αυτόματες κατασχέσεις το 2017

Έρχονται οι αυτόματες κατασχέσεις το 2017

Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2017.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζει να εγκαταστήσει και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου οι διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.

Η λειτουργία του συστήματος αυτού αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, με τη βελτίωση του τρόπου συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές εκτός φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σχετικά με το οικονομικό προφίλ και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, κυρίως όμως με τη μαζικοποίηση και αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος όσων εξ αυτών δεν εξοφλούν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα.

Ήδη το έργο της ανάπτυξης του νέου αυτού συστήματος που προβλέπεται να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει δρομολογηθεί για άμεση υλοποίηση, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της σχετικής προκήρυξης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

1. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα μιας οφειλής και των ενεργειών που έχουν γίνει από τη γένεσή της μέχρι και την εξόφληση ή διαγραφή της.

2. Οι φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες των ενεργών οφειλών τους, σε ιστορικές πληροφορίες οφειλών και πληρωμών, καθώς και σε πληροφορίες επιστροφών, συμψηφισμών και ρυθμίσεων.

3. Διαδικασίες οι οποίες σήμερα γίνονται μεμονωμένα ή/ και χειροκίνητα (ενδεικτικά αναφέρονται επιδόσεις, κατασχέσεις) θα μπορούν να γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε αναλώσιμα και χρηματικούς πόρους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 4 =