αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρχονται επενδύσεις από την Κίνα- Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες

Έρχονται επενδύσεις από την Κίνα- Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες

Ένα μνημόνιο διαφορετικό από… τα γνωστά θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο στις 14-15 Μαϊου. Θα είναι τριετούς διάρκειας, 2017-2020, και θα αφορά την ελληνο-κινεζική επενδυτική συνεργασία.

Η Ελλάδα αποτελεί για την Κίνα τον βασικό «κόμβο» για το άπλωμα της επενδυτικής της πρωτοβουλίας «One Belt – One Road» που θα την ενώσει εμπορικά και οικονομικά με την Ευρώπη, στο πρότυπο του Δρόμου του Μεταξιού.

Η επερχόμενη συμφωνία έρχεται ως συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο και στη Σαγκάη τον Ιούλιο του 2016, τόσο με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας όσο και με επικεφαλής κινεζικών κολοσσών, σημειώνει το Euro2day.gr.

Το επενδυτικό μνημόνιο θα φέρει τις υπογραφές του πρωθυπουργού και του Κινέζου ομολόγου του, Li Keqiang.

Κατά τις πληροφορίες, για την υλοποίηση της συμφωνίας θα συσταθεί (μετά την υπογραφή) διμερής επιτροπή με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ning Jizhe της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας Στέργιο Πιτσιόρλα.

Όπως αναφέρεται στο (υπό τελική διαμόρφωση) Τριετές Σχέδιο Δράσης (Cooperation Plan On Key Areas 2017-2020) η επιτροπή θα αναλάβει, πλην της εξειδίκευσης της επενδυτικής συνεργασίας ανά τομείς σε συνεργασία με κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, «να ενθαρρύνει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των δύο χωρών ώστε να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα με στόχο την ταχεία εφαρμογή».

Τα βασικά πεδία της επενδυτικής συνεργασίας είναι των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, των υποδομών και των Logistics. Δηλαδή… «τα πάντα», όπως είπε προ ημερών ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi κατά την (προπαρασκευαστική) συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 7 =