αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται αύξηση του ορίου αναλήψεων και δυνατότητα για δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού

Έρχεται αύξηση του ορίου αναλήψεων και δυνατότητα για δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού

Ζεσταίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα μία μικρής αλλά ουσιαστικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, χαλάρωσης των capital controls. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από τις εποπτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος και το βήμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Μάλιστα, το θέμα φέρεται ότι απασχόλησε αμέσως μετά το Eurogroup την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τράπεζες προτείνουν το μηνιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 1.800 ευρώ ή κατ’ ανώτερο στις 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή επιπλέον 120 ευρώ έως 320 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο των 1.800 ευρώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η ψυχολογία των πελατών χρειάζονται ενέσεις τόνωσης, ακόμη κι αν είναι μικρού εύρους. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι μαχητό αλλά και αναγκαίο στην παρούσα φάση καθώς θα στείλει ένα μήνυμα σταθεροποίησης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πόσω μάλλον μετά την απομάκρυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις επερχόμενες αλλαγές, βέβαιο θεωρείται ότι θα δοθεί στους πελάτες των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου ορίου (όποιου κι αν είναι αυτού) μία φορά τον μήνα -ανά πάσα στιγμή μέσα στον μήνα-, χωρίς λήξη της δυνατότητας, όπως γίνεται σήμερα, όπου ο πελάτης μπορεί να παίρνει 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.

Άνοιγμα λογαριασμού

Θετική ανταπόκριση έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να επιτραπεί μετά από δύο χρόνια το άνοιγμα νέου λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου στους ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμα και αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (customer ID) από το πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση, κυρίως των ιδιωτών, καθώς από την ημέρα επιβολής των capital controls κανένας δεν μπορούσε να προσθέσει συνδικαιούχο ενώ το άνοιγμα λογαριασμού επιτρέπεται μόνο και εφόσον αφορά μισθοδοσία.

Επιχειρήσεις, αγρότες

Σημαντική αναμένεται να είναι η διευκόλυνση για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τις εισαγωγικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να πληρώνουν τα προϊόντα που εισάγουν και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με ατελείωτη γραφειοκρατία εξαιτίας των απαραίτητων εγκρίσεων, θα δοθεί η δυνατότητα στο δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών να μπορούν να εγκρίνουν μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως 30.000 ευρώ την ημέρα (σ.σ. για κάθε τράπεζα και ανά πελάτη), με στόχο την πληρωμή των προϊόντων χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και τιμολογίων. Για τους αγρότες εξετάζεται να επιτραπεί η ανάληψη μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την «κάρτα του Αγρότη» λογαριασμού, εφόσον το εν λόγω ποσό υπερβαίνει κάθε φορά το ισχύον όριο ανάληψης μετρητών.

Τέλος, υπό συζήτηση αλλά με αστερίσκους βρίσκεται η πρόταση των τραπεζών να επιτραπεί η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων (σ.σ. εμβάσματα) από ιδιώτες προς το εξωτερικό στις 2.000 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, ανά πελάτη και ανά μήνα. Ο προβληματισμός έγκειται στη μείωση των καταθέσεων που σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2017.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − five =