αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Αν μια ελληνική επιχείρηση έχει 10 ευρώ κέρδος, δίνει τα 7 σε φόρους

Έρευνα: Αν μια ελληνική επιχείρηση έχει 10 ευρώ κέρδος, δίνει τα 7 σε φόρους

Σχεδόν επτά στα δέκα ευρώ που κερδίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλονται ως φόρος, μία επιβάρυνση που αφενός στερεί ρευστότητα από τις εταιρείες, από την άλλη δεν αποδίδει ιδιαίτερα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κλαδική έρευνα με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη», που παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες από την Grant Thornton, πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέβαλαν το 69% των προ φόρων κερδών τους ως φόρο, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 55%.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι partners της Grant Thornton Μ. Μιχαλιός και Ν. Ιωάννου, οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν μεγάλες ανάγκες για ρευστό και ένας ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας της έλλειψης είναι και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Η αύξηση αυτή, μάλιστα, δεν έχει ουσιαστικό όφελος για το κράτος, αφού χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύεται ότι τα κρατικά έσοδα από φόρους μειώνονται, ενώ η διαδικασία αυτή στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις που θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, έθεσε στο μικροσκόπιο 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους, εξετάζοντας τα στοιχεία τους από το 2009 έως το 2015. Το 92% είναι μικρομεσαίες εταιρείες, δηλαδή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ και μπορεί η συνεισφορά τους από πλευράς τζίρου ή λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA να είναι μικρή (21% και 23% αντίστοιχα), αλλά αποτελούν τον βασικό εργοδότη, καθώς απασχολούν το 66% του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις αυτές, το 2015 οι εταιρείες πέτυχαν συνολικά κέρδη προ φόρων 2,9 δισ. ευρώ και «αναγκάστηκαν» να καταβάλουν φόρους 2 δισ. ευρώ, όταν το 2009 τα συνολικά κέρδη ήταν 5,4 δισ. ευρώ και οι φόροι έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή ενώ είχαμε στην εξαετία της κρίσης υποχώρηση προ φόρων κερδών 46,3%, οι φόροι μειώθηκαν μόνο 33,3%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − two =