αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνοχος για προσφορά δωροδοκίας κρίθηκε ο Mr Samsung και του επεβλήθησαν 5 χρόνια φυλάκισης

Ένοχος για προσφορά δωροδοκίας κρίθηκε ο Mr Samsung και του επεβλήθησαν 5 χρόνια φυλάκισης

Ένα σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς που έχει ήδη ανατρέψει την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τώρα παίρνει και ένα μεγάλο “επιχειρηματικό κεφάλι”.

Δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τον Lee Jae-yong, τον προεδρεύοντα της Samsung, σε φυλάκιση πέντε ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για προσφορά δωροδοκίας και για άλλα εγκλήματα.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος της Νότιας Κορέας και κληρονόμος της τεράστιας αυτοκρατορίας της Samsung, είχε κατηγορηθεί ότι έκανε μεγάλες δωρεές σε ιδρύματα που διαχειριζόταν στενός φίλος και έμπιστος της ανατραπείσας προέδρου της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι ο Lee είχε δωροδοκήσει για να έχει στήριξη από την Park η οποία ήταν τότε ακόμη πρόεδρος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Αναμένεται να ασκηθεί έφεση και η απόφαση θα μπορούσε τελικά να εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενδεχομένως το επόμενο έτος.

Υπήρξε μεγάλη πίεση από τους πολίτες στο δικαστήριο για να βγει μια καταδικαστική ετυμηγορία μετά από το ευρύτατο σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από την Park και οδήγησε στην αποπομπή της πέρυσι, και ύστερα από τις φωνές προς τη Νότια Κορέα να αντιμετωπίσει δεκαετίες αθέμιτων δεσμών μεταξύ ανώτερων πολιτικών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Αν και ο 49χρονος Lee απέφυγε τη 12ετή ποινή που ζητούσαν οι εισαγγελείς, η ποινή του είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία.

Η καταδίκη του θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για την Park, η οποία αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεσή της αργότερα αυτό το έτος.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 8 =