αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα νέο τοπίο: Επενδυτές ανταλλάσσουν μαζικά τα Bitcoin τους με (κανονικό) χρυσό.

Ένα νέο τοπίο: Επενδυτές ανταλλάσσουν μαζικά τα Bitcoin τους με (κανονικό) χρυσό.

Ο φυσικός χρυσός μοιάζει να κερδίζει έδαφος την ώρα που ο ψηφιακός χρυσός, δηλαδή το Bitcoin, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τους επενδυτές του ψηφιακού νομίσματος να τρέχουν να μετατρέψουν τα Bitcoin του σε ράβδους χρυσού.

Εξετάζοντας κανείς την ακραία πορεία του Bitcoin, το οποίο έχει χάσει περί το 40% της τιμής του μέσα σε ένα μήνα, διαπιστώνει κανείς ένα μοτίβο: οι επενδυτές του ψηφιακού «χρυσού» μπαίνουν δυναμικά στην αγορά του φυσικού χρυσού.

Η Sharps Pixley, θυγατρική του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ανταλλακτηρίου πολύτιμων μετάλλων τονίζει πως οι συναλλαγές έχουν ανέβει στο ένα εκατομμύριο λίρες, ενώ οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων της CoinInvest που εδρεύει στη Φρανκφούρτη έχουν πενταπλασιαστεί από την ώρα που το ψηφιακό νόμισμα κατέρρευσε.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια τρελή ημέρα» σημειώνει ο διευθυντής της CoinInvest, Ντάνιελ Μαρμπεργκερ από την Φρανκφούρτη. «Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλέφωνα δεν σταμάτησαν να χτυπούν με τους πελάτες να προσπαθούν να ανταλλάξουν τα κρυπτονομίσματά τους με χρυσό».

Η διακύμανση των τιμών, την οποία υφίστανται όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα, φέρνει στο προσκήνιο ένα ερώτημα που μερικοί είχαν θέσει πριν τα κρυπτονομίσματα μετατραπούν στο mainstream των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέχρι ποιο βαθμό μπορεί ένα εικονικό νόμισμα να έχει αξία; Με την μετατροπή του ψηφιακού χρυσού σε πραγματικό ορισμένοι επενδυτές ίσως έχουν την απάντηση.

Ο Ρος Νόρμαν, ένας έμπορος χρυσού με κατάστημα σε μια γωνιά του Λονδίνου που συχνάζουν ανώτερες κοινωνικές τάξεις ξεκίνησε να ανταλλάσει χρυσό με bitcoin μέσω ενός ενδιάμεσου φορέα πριν από τρεις μήνες. Όπως λέει ο ίδιος οι πελάτες του είναι σχεδόν αμήχανοι με τις νέες περιουσίες τους, συχνά τις αποθηκεύουν σε θυρίδες ασφαλείας ή σε θησαυροφυλάκια εντός του σπιτιού τους, για να μην κατηγορηθούν για ξέπλυμα χρήματος.

«Βλέπουμε τις συναλλαγές να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο λίρες κάθε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Νόρμαν από το κατάστημά του στην οδό Σαιντ Τζέιμς. «Ήταν μια χαρούμενη προσθήκη στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες σε μια περίοδο που η ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές ήταν υποτονική».

«Πελάτες ηλικίας 25 ετών έρχονται με τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές όπου και διατηρούν τα bitcoins τους τα οποία είχαν αρχίσει να μαζεύουν όταν το κρυπτονόμισμα διαπραγματευόταν κάτω του ενός δολαρίου. Ένας πελάτης ήρθε με 1.000 bitcoin τα οποία ήθελε να μετατρέψει σε χρυσό». Η εταιρεία, η οποία ανήκει στην Degussa Goldhandel GmbH, δεν έχει στην κατοχή της bitcoin και οι πελάτες εξυπηρετούνται μέσω ενδιάμεσου φορέα.

«Το Bitcoin μοιάζει με τo κέλυφος του αστακού αυτή την περίοδο – είναι εύκολο να μπεις, αλλά είναι δύσκολο να βγεις από αυτό» σημειώνει ο Νόρμαν. «Ο χρυσός έχει επενδυτική ιστορία 4.000 χρόνια τώρα κι αυτό φαντάζει αρκετά ελκυστικό αυτή την περίοδο».

Η έλλειψη ζήτησης μάλιστα δεν έχει αυξήσει αρκετά την τιμή του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες. Το αγαπημένο μέταλλο, υποστηριζόμενο από την πτώση του δολαρίου, σημείωσε άνοδο 7,5% τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας υψηλό τετραμήνου. Το Bitcoin παρά τις διακυμάνσεις της Τετάρτης έκλεισε 44% κάτω από το ανώτατο όριο του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μάρμπεργκερ η CoinInvest πούλησε σχεδόν 30 κιλά χρυσού, αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων στην αγορά, καθώς το Bitcoin σημείωσε πτώση 23% την Τρίτη. «Με ένα bitcoin αγοράζει κανείς περί τα οκτώ χρυσά νομίσματα Britannia μιας ουγκιάς» όπως εξηγεί.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην GoldCore Ltd, όπου σύμφωνα με τον διευθυντή, Μαρκ Ομπίρν, οι πελάτες απομακρύνονται από τα κρυπτονομίσματα και επιστρέφουν στα παραδοσιακά νομίσματα και στις μπάρες χρυσού.

«Όπως ανέφεραν οι πελάτες που επιθυμούσαν αυτή την ανταλλαγή, η τεράστια εκτίναξη των τιμών του bitcoin, τους φαινόταν μη βιώσιμη και για το λόγο αυτό ήταν νευρικοί κι αισθάνονται πως έπρεπε να ξεφορτωθούν τα btcoin τους. «Νομίζουμε ότι όλο και περισσότερο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα κινδύνου από τις παραδοσιακές ασφαλείς επενδυτικές λύσεις».

Σύμφωνα με τον Μαρμπέργκερ οι φυσικοί χρυσοί ράβδοι είναι επίσης ελκυστικοί για τους επενδυτές, μιας και ως περιουσιακά στοιχεία έχουν πολλά κοινά.

«Και οι δύο διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες, είναι εύκολο να τις εμπορευτείς και είναι εύκολο να αποθηκευτούν» εξηγεί. «Το πλεονέκτημα του χρυσού είναι πως δεν χρειάζεται κωδικούς πρόσβασης που μπορούν να χαθούν ή να υποκλαπούν, η μεταβλητότητά του είναι πολύ χαμηλότερη και εντέλει είναι κάτι που μπορεί κανείς να κρατήσει στα χέρια του» συμπληρώνει.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Bitcoin σημείωσε πτώση πάνω από τις 10.000 δολάρια την Τετάρτη και διαπραγματεύεται 5% χαμηλότερα στα 10.132 δολάρια στις 11:45 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Στις 18 Δεκεμβρίου ωστόσο είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό στα 19.511 δολάρια.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − six =