αρχικηVIRALΈνας χάρτης δείχνει σε ποιες χώρες πρέπει να έχουν οι οδηγοί μόνιμα αναμμένα τα φώτα των ΙΧ

Ένας χάρτης δείχνει σε ποιες χώρες πρέπει να έχουν οι οδηγοί μόνιμα αναμμένα τα φώτα των ΙΧ

Μικρή σκάλα, μεγάλη σκάλα, φώτα πορείας, προβολείς όπως και να τα έχεις μάθει εμπειρικά ή από τον “δάσκαλο” τα φώτα του αυτοκινήτου τα ανάβεις, κατά κανόνα, όταν αρχίσει να νυχτώνει, εκτός και αν έχεις ένα νέο μοντέλο όπου οι φανοί πορείας ανάβουν με το που στρίψεις το κλειδί στην μηχανή ότι ώρα και να είναι. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τον φωτισμό και την φωτεινή σηματοδότηση των αυτοκινήτων η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να καταπιάνεται από το 1976 όταν ακόμη ήταν ΕΟΚ και η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της. Πριν από 10 χρόνια, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2008 δόθηκε νέα οδηγία η οποία προέβλεπε ότι από 2011 οι φανοί πορείας για την ημέρα είναι υποχρεωτικοί για όλα τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στην σχετική ιστοσελίδα ενημέρωσης για τους φανούς πορείας και την χρήση τους την ημέρα, σε πολλές χώρες η χρήση φανών είναι υποχρεωτική μόνον τη νύχτα. Ωστόσο, οι φανοί ημέρας έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι φανοί αυτοί δεν βοηθούν τον οδηγό να βλέπει τον δρόμο, αλλά βοηθούν τους άλλους χρήστες των δρόμων να βλέπουν το όχημα. Οι φανοί πορείας για την ημέρα καταναλώνουν μόνον το 25-30% της ενέργειας που χρειάζεται για τη λειτουργία ενός συμβατικού φανού διασταύρωσης.

Σε ότι αφορά στη Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη που αναρτήθηκε πρόσφατα στο reddit, δεν είναι επιτακτική η χρήση των φανών την ημέρα (σ.σ. στον χάρτη με κόκκινο χρώμα οι χώρες όπου η χρήση επιβάλλεται συνεχώς, με πράσινο όπου δεν είναι επιτακτική και με κίτρινο όπου επιβάλλεται ορισμένες περιόδους του χρόνου).Σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρα 35-36, 63-80) δεν υπάρχει οδηγία που να επιβάλλει την χρήση τους την ημέρα. Στο άρθρο 35 (σελίδα 75 του ΚΟΚ) στους κανόνες χρήσης φώτων εντοπισμού θέσης αναφέρεται ότι “τα μηχανοκίνητα οχήματα στις οδούς, πλην των δίτροχων μοτοσικλετών χωρίς καλάθι” επιβάλλεται να έχουν τη νύκτα και οποτεδήποτε η ορατότητα είναι ανεπαρκής, αναμμένα τουλάχιστον τα δύο λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα θέσης στο μπρος μέρος τους και ίσο αριθμό ερυθρών φώτων θέσης πίσω, σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στα άρθρα 65 και 66 του παρόντος Κώδικα“.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 6 =