αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈνας κόσμος που αλλάζει πολύ γρήγορα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ένας κόσμος που αλλάζει πολύ γρήγορα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Για έναν «κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα» έχει μιλήσει ο πολλές φορές ο Mark Zuckerberg. Και η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα έδειξε ακριβώς αυτό. Ήταν μια εβδομάδα… από το μέλλον. Πήραμε μια μικρή γεύση για το πώς θα είναι η ζωή μας σε λίγα χρόνια. Αν συνδέσεις μερικές ειδήσεις που είδαμε αυτές τις 7 ημέρες, θα συμπληρώσεις το παζλ, και θα καταλάβεις τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Είχαμε επίσημη πρεμιέρα για τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της Uber. Εντάξει, όχι στην Αθήνα. Αλλά στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρία έκανε το μεγάλο βήμα και έβγαλε στους δρόμους τα μεγαλόσωμα high-tech τζιπ της. Τα οχήματα ήταν εξοπλισμένα με 9 κάμερες και ένα ειδικό ραντάρ στην οροφή που «σάρωνε» τα πάντα τριγύρω. Επίσης, διέθεταν φυσικά το σχετικό λογισμικό της Uber. Για λόγους ασφαλείας, σε αυτή τη φάση ήταν και δύο άνθρωποι της εταιρίας μέσα στο κάθε όχημα.

Πήγαν όλα τέλεια; Σχεδόν. Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όπως σε κάθε νέο μεγάλο εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που δείχνει ένα αυτόνομο όχημα της Uber να περνά… με κόκκινο. Η εν λόγω τεχνολογία χρειάζεται σίγουρα να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Όλα όμως έχουν πάρει το δρόμο τους. Με πολλές μεγάλες εταιρίες να επενδύουν (πολλά) χρήματα στα οχήματα χωρίς οδηγό. Σε λίγα χρόνια, δεν θα χρειάζεται να οδηγείς για να πας στη δουλειά σου κάθε πρωί.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε ακόμα μια είδηση από το μέλλον: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση πακέτου με drone. Πίσω από το εγχείρημα ήταν ένας άλλος κολοσσός, η Amazon. Η παράδοση πακέτου έγινε σε πελάτη στη Βρετανία. Το drone απογειώθηκε από τη βάση του, και μέσα σε λίγα λεπτά έφθασε και προσγειώθηκε στην αυλή του παραλήπτη. Εδώ όλα δούλεψαν εξαιρετικά. Και όπως έχει πει η Amazon σχεδιάσει να επεκτείνει αυτό το μοντέλο ντελίβερι, σε όλο και περισσότερους πελάτες της όσο περνά ο καιρός.

Μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες, είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις από το γνωστό Skype. Πλέον ο οποιοσδήποτε κάνει μια βιντεοκλήση (ανεξάρτητα από τη συσκευή), με κάποιον που μιλά άλλη γλώσσα, θα έχει τη δυνατότητα live μετάφρασης από την πλατφόρμα. Τόσο απλά. Γιατί τόσο απλά θα είναι τα πράγματα στο μέλλον. Θα μπορείς να μιλάς στη μητρική σου γλώσσα και την ίδια στιγμή αυτά που λες να μεταφράζονται στη γλώσσα του άλλου συνομιλητή.

Δουλεύει η live μετάφραση στο 100% των δυνατοτήτων της αυτή τη στιγμή; Μάλλον όχι. Πρώτα από όλα είναι περιορισμένες οι γλώσσες για τις οποίες είναι διαθέσιμη η εν λόγω λειτουργία. Επίσης, είναι λογικό να γίνονται μικρά λάθη στην μετάφραση. Κάτι σαν το Google translate, που ξεκίνησε με πολύ «πρόχειρες» μεταφράσεις κάποτε, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια, βελτιώνεται. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όμως, φαίνεται ότι και εδώ τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.

Και τι γίνεται, άραγε, με τον Zuckerberg, για τον οποίο συζητούσαμε στην αρχή αυτού του κειμένου; Όπως όλα δείχνουν, θα είναι και αυτός παρών, στην επόμενη μέρα. Δεν γίνεται να λείπει. Πριν λίγο καιρό, παρουσίασε το μέλλον του Facebook, σε ένα εντυπωσιακό event. Έδειξε το πώς θα είναι η πλατφόρμα «συνδεδεμένη» με την εικονική πραγματικότητα. Και κάπως έτσι θα μπορείς να μιλάς με κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη και θα είναι σαν να τον βλέπεις μπροστά σου. Μόνο που δεν θα μπορείς να τον ακουμπήσεις. Για αρχή. Γιατί ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε στη συνέχεια.

Και τα «δείγματα» από το μέλλον δεν σταματούν εδώ. Είναι τόσα πολλά. Έχουμε τον Elon Musk και τον Jeff Bezos που με τις SpaceX και Blue Origin αντίστοιχα, έχουν βαλθεί να στείλουν ανθρώπους σε άλλους πλανήτες. Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις που Bezos στις οποίες είπε ότι «το διάστημα είναι το νέο ίντερνετ». Εννοώντας ότι στο μέλλον εκεί θα δραστηριοποιηθεί ο άνθρωπος.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα είχαμε ακόμα ένα «χτύπημα» από την Amazon. Με το πολυσυζητημένο «μανάβικο χωρίς ταμεία». Εκεί μπορεί κάποιος να αγοράσει τα προϊόντα που θέλει, και με ειδικούς αισθητήρες αυτό καταγράφεται και αυτόματα γίνεται η χρέωση στον Amazon λογαριασμό του. Δεν χρειάζεται να περιμένει σε ταμεία. Είναι περιττό.

Αυτή είναι περίπου η εικόνα στην τεχνολογία, σχεδόν κάθε μήνα. Κάθε μήνας, και κάτι καινούργιο. Κάτι που μπορεί να είχαμε δει σε κάποια ταινία. Τώρα το βλέπουμε να έρχεται στην πραγματική ζωή των ανθρώπων. Σε μερικά χρόνια, η καθημερινότητα μας θα είναι εντελώς διαφορετική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =