αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈγινε η παρουσίαση: Αυτά είναι τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των Τρικάλων

Έγινε η παρουσίαση: Αυτά είναι τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των Τρικάλων

«Παρουσιάζουμε σήμερα τα τρία πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία, στο πλαίσιο του προγράμματος ELVITEN, καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και μπορούν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα μίας πόλης». Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης -στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Τρίκαλα- των ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο του έργου ELVITEN αλλά και ως δράση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020» και στοχεύει στην προώθηση της χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα, ως άνετου μέσου μεταφοράς στις πόλεις. Το πρόγραμμα ELVITEN – Ευέλικτη Ηλεκτροκίνηση για Βιώσιμες Πόλεις- υλοποιείται σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις: Τα Τρίκαλα, το Βερολίνο, τη Ρώμη, το Μπάρι, τη Γένοβα και τη Μάλαγα. Στην Ελλάδα, η συνεργασία της e-trikala γίνεται με το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ). Σε αυτό το πλαίσιο, δέκα ελαφρά οχήματα (πέντε τρίκυκλα και τα πέντε τετράκυκλα) θα κυκλοφορούν στα Τρίκαλα, είτε για όσους εργάζονται στον χώρο των διανομών, είτε για πολίτες.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι τελικά μπορούμε να τα κυκλοφορήσουμε, και ότι δεν είναι απλά παιχνίδι, αλλά μπορούν σε περιπτώσεις μεταφοράς, delivery αλλά και σε ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, να βοηθήσουν να κινηθούμε πιο ομαλά, πιο καθαρά και πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν και τα υπόλοιπα οκτώ οχήματα, τα οποία θα μοιραστούν, εκ περιτροπής, σε εταιρείες και ιδιώτες, προκειμένου να δούνε αν μπορούν να βοηθήσουν τη δουλειά τους. Αλλά πέντε ηλεκτρικά οχήματα θα πάνε στα πάρκινγκ του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου δημότες που θα έρθουν να παρκάρουν, να μπορούν να πάρουν ένα από αυτά για να κάνουν τη δουλειά τους» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δωρεά ηλεκτρικού οχήματος από ιδιωτική εταιρεία.

Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το πρώτο Workshop για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, όπου παρουσιάστηκε το έργο από στελέχη της e-trikala AE, καθώς και από τους εταίρους του προγράμματος, ενώ παράλληλα έγιναν και συζητήσεις για τον μέλλον της αστικής κινητικότητας στις πόλεις και τον ρόλο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε αυτές. Ήδη, έχει διεξαχθεί έρευνα με online ερωτηματολόγια, με σκοπό να συγκεντρωθούν και οι απόψεις των πολιτών.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του προγράμματος ακολουθούν επιδείξεις ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων διάρκειας ενός έτους, τόσο στα Τρίκαλα, όσο και στις υπόλοιπες συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις. Τα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα θα προσφέρονται για κοινή χρήση στους πολίτες, τους επισκέπτες της πόλης και τους προμηθευτές ελαφρών αγαθών, (εταιρείες ταχυμεταφοράς, και μεταφοράς φαγητού κ.ά.). Επιπλέον, η χρήση τέτοιων οχημάτων θα υποστηρίζεται μέσω υπηρεσιών για την κράτηση οχήματος, ενός σταθμού φόρτισης/στάθμευσης καθώς και μέσω εφαρμογών για τη συλλογή πόντων και την απολαβή ανταμοιβών.

«Είναι για μας μεγάλη τιμή που ξεκινά από τα Τρίκαλα μία τόσο σημαντική προσπάθεια όλης της Ευρώπης, να στρέψει το βλέμμα της σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, σε πιο καθαρές μορφές αυτοκίνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της e-Trikala, Γιάννης Κωτούλας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 12 =