αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Όχι, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τις αποτυχίες»: Μια διαφορετική άποψη από τον ιδρυτή της PayPal

«Όχι, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τις αποτυχίες»: Μια διαφορετική άποψη από τον ιδρυτή της PayPal

Πολλές φορές, ακούμε ότι η αποτυχία είναι ένα μέρος της επιτυχίας. Μόνο αν κάνεις λάθη, θα μάθεις από αυτά και θα φτάσεις στον τελικό στόχο σου. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson, έχει δηλώσει ότι «μόνο μέσα από την αποτυχία μαθαίνεις». Παρόμοια άποψη να έχουν κι άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες.

Όχι όμως όλοι. Μια εντελώς διαφορετική γνώμη έχει ο ιδρυτής της PayPal και δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Peter Thiel. «Πιστεύω ότι η αποτυχία είναι υπερεκτιμημένη» λέει ο Thiel, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στο βιβλίο Tools of Titans.

Και εξηγεί το σκεπτικό του: Θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πολλά από τις αποτυχίες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν για περισσότερους από έναν λόγους. Έτσι, συχνά όταν μια επιχείρηση αποτυγχάνει, δεν έχουμε καταλάβει τον ακριβή λόγο για τον οποίο έγινε αυτό».

Όπως λέει ο Peter Thiel, «θα νομίζεις ότι απέτυχε για τον λόγο Νο1. Όμως μπορεί να έχει συμβεί για τους λόγους 1 ως 5. Έτσι στην επόμενη δουλειά που θα ξεκινήσεις, μπορεί να αποτύχεις για τον λόγο 2 ή τον λόγο 3». Επιπλέον, η αποτυχία μπορεί να είναι αποθαρρυντική και να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία ενός επιχειρηματία.

Παρόλα αυτά, ο Peter Thiel ξεκαθαρίζει ότι κάποιες αποτυχίες είναι αναπόφευκτες. Αλλά μην αφήνετε την αποτυχία να σας κρατά πίσω. «Αν να κάνετε κάτι με τη ζωή σας, αν έχετε ένα 10ετες πλάνο για το πως θα φτάσετε στον στόχο σας, πρέπει να ρωτήσετε: Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα σε 6 μήνες;», καταλήγει ο Peter Thiel.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =