αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌταν δεν μπορούν να σε κερδίσουν, σε εξαγοράζουν. Κάπως έτσι, η Microsoft αγόρασε την startup GitHub έναντι 7,5 δισ. δολαρίων

Όταν δεν μπορούν να σε κερδίσουν, σε εξαγοράζουν. Κάπως έτσι, η Microsoft αγόρασε την startup GitHub έναντι 7,5 δισ. δολαρίων

Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω. Τον Απρίλιο του 2017, γράφαμε εδώ στο It’s Possible για μια startup που κατάφερε να νικήσει μερικούς κολοσσούς. Τι είχε συμβεί τότε:

Η Microsoft ανακοίνωσε το κλείσιμο της CodePlex. Μιας ιστοσελίδας την οποία ο τεχνολογικός γίγαντας διατηρούσε εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια. Εκεί, προγραμματιστές μπορούσαν να δημοσιεύσουν και να μοιραστούν κώδικα από τα software projects τους. Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, η CodePlex θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της Microsoft σε ότι αφορά το πεδίο του open source software.

Τι συνέβη όμως, και μια τεράστια εταιρία σαν την Microsoft αναγκάστηκε να… τραπεί σε φυγή; Αυτό συνέβη γιατί ένας «μικρός» παίχτης κέρδισε. Και συγκεκριμένα η startup GitHub.

Όπως ανέφερε τότε η Microsoft στην επίσημη ανακοίνωση της, αναγκάστηκε να «κατεβάσει» την ιστοσελίδα CodePlex, γιατί ο κόσμος του open source έχει μεταφερθεί στην GitHub, που κάνει παρόμοια δουλειά. Η εν λόγω startup ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο και είναι γνωστή ως το «Facebook των προγραμματιστών». Συνιδρυτής και CEO της εταιρίας, είναι ο Chris Wanstrath.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της GitHub. Το 2015 η Google αναγκάστηκε να αποσύρει τη δική της αντίστοιχη πλατφόρμα, αφού και εκείνη διαπίστωσε ότι οι χρήστες έχουν «μετακομίσει» στην startup για την οποία συζητάμε.

Τώρα ήρθε ίσως η μεγαλύτερη νίκη. Που δείχνει πως όταν δεν μπορούν να σε κερδίσουν, σε εξαγοράζουν. Η Microsoft ανακοίνωσε την εξαγορά της GitHub έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 7,5 δισ. δολαρίων. Ο Chris Wanstrath θα ενταχθεί στο ευρύτερο team της Microsoft. Ενώ τη θέση του CEO στην GitHub θα πάρει ο Corporate Vice President της Microsoft, Nat Friedman.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + fourteen =