αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ψαλιδίστηκαν» τα κέρδη του ΟΠΑΠ, παρά την αύξηση εσόδων στο α’ τρίμηνο

«Ψαλιδίστηκαν» τα κέρδη του ΟΠΑΠ, παρά την αύξηση εσόδων στο α’ τρίμηνο

Αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών παρουσίασε ο ΟΠΑΠ στο α΄ τρίμηνο του 2017. Ο όμιλος παρουσίασε αυξημένα έσοδα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από τα παίγνια αριθμολαχείων και τα λαχεία, ενώ η μείωση των κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας των παιγνίων.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις του ΟΠΑΠ διευρύνθηκαν οριακά υψηλότερα και ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ. Τα μεικτά έσοδα από τα παίγνια (Gross Gaming Revenue ή GGR), δηλαδή οι ακαθάριστες εισπράξεις μείον οι αποδόσεις στους παίκτες, ανήλθαν σε 359 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 κατά 5,3%.

Αντίθετα με το GGR, τα καθαρά έσοδα από τα παίγνια (Net Gaming Revenues ή NGR) σημείωσαν κάμψη κατά 3,6%. Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, η κάμψη αυτή αποδίδεται ευθέως στην αύξηση του συντελεστή φορολογίας των παιγνίων, ο οποίος το καλοκαίρι του 2016 διαμορφώθηκε σε 35%, από 30% που ήταν μέχρι τότε.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος φορολογίας παιγνίων ανήλθε σε περίπου 120 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η επιβάρυνση αυτή, στη συνέχεια, έπληξε την κερδοφορία του οργανισμού. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) υποχώρησαν κατά 15,6% στα 78,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων κατά 21,4% στα 60 εκατ. ευρώ και, τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 39,60 εκατ. ευρώ, έναντι 53,3 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, χωρίς την αύξηση του συντελεστή φορολογίας, τα καθαρά έσοδα θα είχαν σημειώσει αύξηση 6,2%, τα κέρδη (EBITDA) θα είχαν εμφανίσει οριακή κάμψη 0,4% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους θα είχαν σημειώσει κάμψη 8,7%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 2 =