αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τσουχτερά» τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα- Που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση

«Τσουχτερά» τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα- Που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση

Επιβεβαιώνονται οι ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων, εξέλιξη που έκανε την εμφάνισή της προς το δεύτερο μισό του 2016. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, η εικόνα της αγοράς γραφείων της Αθήνας συνεχίζει τη θετική αυτή πορεία και κατά τη διάρκεια του 2017.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 10 ευρώ/τ.μ. και 14 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, πρόσφατες συμφωνίες ενοικίασης γραφείων υψηλών προδιαγραφών πραγματοποιήθηκαν σε υψηλότερες τιμές, της τάξεως των 15-16 ευρώ/τ.μ., εξέλιξη που πιστοποιεί την ανοδική πορεία των ενοικίων γραφείων, τουλάχιστον για τα ποιοτικότερα ακίνητα, τα οποία άλλωστε είναι και αυτά που είναι περισσότερο δυσεύρετα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης διαθεσιμότητας τέτοιων ακινήτων έχει πλέον περιοριστεί σε μόλις 3%-5% ανάλογα με την περιοχή, τη στιγμή που τα γραφεία της αμέσως επόμενης κατηγορίας (Β΄) εμφανίζουν διαθεσιμότητα της τάξεως του 12%-14%. Αν μάλιστα προστεθούν και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε πολλά κτίρια του κέντρου ή ακίνητα μεγάλης ηλικίας, τότε το ποσοστό διαθεσιμότητας εκτινάσσεται σε περίπου 20%. Πρόκειται για επιβεβαίωση όσων ισχυρίζονται ότι πλέον η αγορά γραφείων είναι πολλών ταχυτήτων, με τα ποιοτικότερα ακίνητα να ξεχωρίζουν αισθητά.

Η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σήμερα στα βόρεια της Αττικής και δη στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην ενοικίαση ποιοτικών γραφείων, καθώς κρίνουν ότι οι τιμές ενοικίασης βρίσκονται πλέον σε ελκυστικό επίπεδο. Επίσης, όπως τονίζει η ανάλυση της Savills, η ζήτηση τροφοδοτείται και από την επιθυμία των επιχειρήσεων να περιορίσουν το κόστος στέγασής τους, μέσω της συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων που μέχρι πρότινος ήταν διάσπαρτες σε πολλά σημεία σε ένα ακίνητο.

Η βελτίωση αυτή των συνθηκών στην αγορά γραφείων έχει αναζωπυρώσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για νέες αναπτύξεις όσο και για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών, όπως π.χ. οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). Οπως ανέφερε πρόσφατα η γενική διευθύντρια οικονομικών και εργασιών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, «η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς βρισκόμαστε στο κάτω μέρος του κύκλου και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η αγορά θα γυρίσει».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =