αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις Έλληνες αθλητές, από τους οποίους μπορεί να πάρει τρία μαθήματα ένας νέος επιχειρηματίας | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τρεις Έλληνες αθλητές, από τους οποίους μπορεί να πάρει τρία μαθήματα ένας νέος επιχειρηματίας | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Συμπληρώθηκε ακριβώς 1 χρόνος, διαβάζω στο Newsfeed μου στο Facebook. Αυτό έγραφε ένα post, από αθλητικό site. Και πάνω που πας να σκεφτείς, «μα καλά, τι έγινε στις 16 Αυγούστου;», τότε βλέπεις και τη συνέχεια: Τέτοια ημέρα πέρυσι το καλοκαίρι, είχαμε την ανεπανάληπτη κούρσα του Σπύρου Γιαννιώτη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στο άθλημα των 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης. Είχε τύχει να τη δω live, από την τηλεόραση μου. Μια μεγάλη στιγμή, μια μεγάλη κούρσα, και ένα ασημένιο μετάλλιο.

Και γιατί κάθομαι και τα γράφω όλα αυτά στο It’s Possible, θα πει κάποιος. Πολλές φορές, γίνονται συζητήσεις για το ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να φτάσει στην επιτυχία. Ας δούμε κάτι διαφορετικό: Δεν θα εξετάσουμε τα στοιχεία που έχουν άλλοι σπουδαίοι επιχειρηματίες και τα οποία μπορεί να «αντιγράψει» ένας νέος που ξεκινά σήμερα το business ταξίδι του.

Θα δούμε 3 σπουδαίους Έλληνες αθλητές. Και 3 διαφορετικά μαθήματα που μπορεί να λάβει ένας νέος επιχειρηματίας από αυτούς. Και οι τρεις έχουν φτάσει στην απόλυτη επιτυχία στο άθλημα τους. Να δούμε τα ονόματα: Είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης, για τον οποίο μιλήσαμε στην εισαγωγή, η πρωταθλήτρια στο άλμα επι κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη και ο διεθνής μπασκετμπολίστας Αντώνης Φώτσης.

Σίγουρα κάποιοι θα εξακολουθούν να αναρωτιούνται: Τι σχέση έχουν αυτά τα τρία πρόσωπα με τους νέους επιχειρηματίες. Πάμε να δούμε τα 3 μαθήματα που μπορούμε να λάβουμε.

Ο επίμονος Σπύρος Γιαννιώτης

Πάμε μερικά χρόνια πίσω. Το 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Σπύρος Γιαννιώτης τερματίζει 4ος στο άθλημα των 10 χλμ ανοιχτής θαλάσσης. Στα 32 του. Τον είδαμε να λυγίζει μπροστά στην κάμερα και να βουρκώνει. Τότε έδωσε μια υπόσχεση: Ότι θα κολυμπήσει στους επόμενους Ολυμπιακούς και θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει το μετάλλιο. Γνωρίζοντας ότι τότε θα είναι 36 χρονών. Είναι σίγουρο ότι τότε η απόφαση του έμοιαζε λάθος στα μάτια πολλών. Κάποιοι σίγουρα θα του είπαν «μα καλά, στα 36 σου θα πας να συμμετέχεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Δεν έχεις καμία πιθανότητα επιτυχίας». Ο ίδιος δεν σταμάτησε, δεν άκουσε τις «φωνές».  Και το αποτέλεσμα ήταν μεγαλειώδες. Ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, χάνοντας για μια «χεριά» το χρυσό.

Σίγουρα η επιμονή του Σπύρου Γιαννιώτη, είναι κάτι που πρέπει να κρατήσει ένας νέος επιχειρηματίας. Ακόμα κι όταν όλες οι πιθανότητες μοιάζουν εναντίον του.

Το πρακτικό μυαλό της Κατερίνας Στεφανίδη

Μόλις πριν λίγες ημέρες, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κερδίσει βέβαια μέχρι σήμερα αρκετά μετάλλια. Μετάλλια έχουμε ξανά δει από Έλληνες αθλητές. Η ιστορία της Κατερίνας Στεφανίδη βέβαια έχει ιδιαιτερότητες. Είναι σήμερα 27 χρονών. Θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα «παιδί της κρίσης» που… δεν έφτασε στα όνειρα του, λόγω των κακών συγκυριών. Η ίδια όμως μάλλον έβαλε κάτω τα δεδομένα, τα είδε πρακτικά, είχε φυσικά και το ταλέντο και έκανε τις κινήσεις της. Αποφάσισε, ότι για να φτάσει στον στόχο της πρέπει να κάνει προπονήσεις στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ). Έτσι κι έγινε. Δεν την αδικούμε βέβαια. Τα αποτελέσματα την δικαίωσαν.

Προσωπικά, θα πρέπει να πω ότι δεν είμαι λάτρης της επιλογής του «φεύγω στο εξωτερικό». Για αυτό άλλωστε παραμένω στην Ελλάδα. Δεν αδικώ όποιους το κάνουν όμως. Και είναι σίγουρα καλύτερο, κάποιος να φτάσει στον στόχο του μέσω… εξωτερικού, από το να κάθεται στην χώρα μας και να του φταίνε οι «άλλοι», μένοντας στην αδράνεια. Πρέπει να βλέπεις τα δεδομένα και να καταστρώνεις ένα πρακτικό πλάνο. Είναι αυτό που πρέπει να κρατήσει ένας επιχειρηματίας, από την Κατερίνα Στεφανίδη.

Ο «τρελός» Αντώνης Φώτσης

Πρόκειται για τον αθλητή που έχει κατακτήσει τα πάντα με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Έχει παίξει στο NBA. Έχει παίξει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πολλές είναι επίσης οι επιτυχίες του με την Εθνική ομάδα. Και τώρα, στα 36 του, αποφάσισε να πάει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Στο Ηλυσιακό- την πρώτη ομάδα του. Απλά για να παίξει μπάσκετ. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν θα έχει κάποιο επαγγελματικό συμβόλαιο εκεί. Μετά από όλη τη διαδρομή του, θα ήταν πιο λογικό να κρεμάσει τα παπούτσια του και να πάει… σε κάποια παραλία. Το αξίζει. Αν ήθελε χρήματα, θα μπορούσε να βρει ένα καλό συμβόλαιο σε ομάδα της Κίνας, της Τουρκίας ή σε κάπου αλλού στην Ευρώπη. Δεν το έκανε.

Σίγουρα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να ξέρει ότι «1+1=2». Και αυτός είναι ο βασικός κανόνας με τον οποίο πρέπει να πορεύεται. Όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάποιες φορές αξίζει να κάνεις κάτι πιο τολμηρό: Να παραβλέπεις το «1+1=2». Και να πράττεις αυτό που λέει η δική σου ηθική και ο δικός σου τρόπος σκέψης. Όπως έκανε ο Αντώνης Φώτσης. Όπως έχουν πράξει και άλλοι πετυχημένοι άνθρωποι στο παρελθόν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 1 =