αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία μοντέλα για να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις (και τα εφαρμόζουν οι Jeff Bezos- Warren Buffett)

Τρία μοντέλα για να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις (και τα εφαρμόζουν οι Jeff Bezos- Warren Buffett)

Κάθε ημέρα που περνά, χρειάζεται να λάβουμε μεγάλες ή μικρές αποφάσεις. Είτε αυτές αφορούν τα επαγγελματικά μας θέματα, είτε τα προσωπικά μας. Το τι θα επιλέξουμε σε κάθε περίπτωση, μπορεί να καθορίσει τη συνέχεια της πορείας μας. Μπορείς με μια απόφαση να «ανεβάσεις» ένα project που έχεις δημιουργήσει. Μπορεί να είσαι σε δίλημμα για το αν πρέπει να προσλάβεις έναν υπάλληλο ή όχι. Μπορεί να σκέφτεσαι για το αν θα πρέπει τελικά να αφήσεις τη δουλειά σου για να υλοποιήσεις μια ιδέα που μόλις σκέφτηκες.

Το αμερικανικό inc.cοm, εστιάζει σε αυτό το θέμα. Το πως, δηλαδή, μπορούμε να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις, τη στιγμή που πρέπει. Παρακάτω, ακολουθούν 3 μοντέλα λήψης αποφάσεων, τα οποία χρησιμοποιούν δύο από τους γκουρού του είδους. Οι Jeff Bezos και Warren Buffett.

1- Δες μακροπρόθεσμα, αφήνοντας στην άκρη τις παρούσες ανησυχίες

Το 1994 ο Jeff Bezos εργαζόταν σε ένα κορυφαίο hedge fund στη Wall Street. Και σκεφτόταν το μεγάλο δίλλημα: Αν έπρεπε να αφήσει τη δουλειά του για να υλοποιήσει μια ιδέα που είχε τότε. Τo όνομα της ιδέα; Amazon. «Αν μπορείτε να προβάλετε τον εαυτό σας σε ηλικία 80 και να σκεφτείτε: Τι θα σκεφτόμουν τότε; Αυτό θα σας απομακρίνει από την καθημερινή σύγχηση. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και έτσι θα λάβετε αποφάσεις για τις οποίες δεν θα λυπάστε αργότερα.

2- Μείνε στον δικό σου κύκλο (που γνωρίζεις)

Ο Warren Buffett έχει ένα κανόνα. Πάντα μένει στο πεδίο που γνωρίζει. Ποτέ δεν απομακρύνεται- κάτι που τον διαφοροποιεί από τους μέσους επενδυτές. Το 1990, όταν όλοι επένδυαν στο ίντερνετ, ο ίδιος δεν το έκανε, δεχόμενος μάλιστα κριτική. Όπως σημειώνει το inc.com, είχαμε δει κάποτε τον Michael Jordan, να προσπαθεί να παίξει μπέιζμπολ, ενώ το ταλέντο του ήταν στο μπάσκετ. Μεγάλη αποτυχία. Το μήνυμα του Buffett είναι ότι αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τα δυνατά μας σημεία ακόμα περισσότερο. Να βρούμε κάποια πεδία, στα οποία θα γίνουμε καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο!

3- Βάλε προτεραιότητες

Μια φράση λέει ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι σπάνια επείγον και αυτό που είναι επείγον είναι σπάνια σημαντικό». Πρέπει να ξεκαθαρίζεις στο μυαλό σου ποια απόφαση είναι επείγουσα και σημαντική την εκάστοτε στιγμή και να εστιάζεις εκεί. Αν σε κάποια φάση έχεις να λάβεις π.χ. 5 αποφάσεις, βάλε τες σε μια σειρά προτεραιότητας και δες τες ξεχωριστά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =