αρχικηVIRALΤο success story ενός κωμικού: Πως ο Ρόουαν Άτκινσον δημιούργησε τον διάσημο Mr Bean

Το success story ενός κωμικού: Πως ο Ρόουαν Άτκινσον δημιούργησε τον διάσημο Mr Bean

Πρόκειται για έναν ρόλο που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Ο Mr Bean, υποδυόμενος από τον Ρόουαν Άτκινσον. Πως όμως έφτασε ο βρετανός ηθοποιός, να καταγράψει το δικό του success story, μέσω του συγκεκριμένου χαρακτήρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.Ο Mr Bean ως χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στο μυαλό του Ρόουαν Άτκινσον δέκα χρόνια πριν προβληθεί στην τηλεόραση. To 1979, ο 24χρονος Άτκινσον σπούδαζε μηχανικός στην Οξφόρδη. Ήταν αθεράπευτα ντροπαλός και λιγομίλητος. Αν και δεν είχε δείξει ποτέ ενδιαφέρον για το θέατρο και το χώρο του θεάματος, το καλοκαίρι του 1979 αποφάσισε να συμμετάσχει σε μία φοιτητική θεατρική ομάδα, που επρόκειτο να ανεβάσει μία επιθεώρηση. Τότε γνώρισε έναν συμφοιτητή του ονόματι Ρίτσαρντ Κέρτις, που έμελλε να γίνει συνεργάτης του και ένας από τους πιο πετυχημένους σεναριογράφους της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Άτκινσον δεν είπε κουβέντα στην πρώτη συνάντηση της ομάδας. Απέδειξε όμως ότι ήταν μία κωμική ιδιοφυΐα, όταν ανέβηκε μόνος του στη σκηνή και άρχισε να αυτοσχεδιάζει. Ο ντροπαλός Άτκινσον ήταν γεννημένος θεατρίνος. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση. Οι προτάσεις και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Συνεργάστηκε με την ομάδα των Monty Python, που εκείνη την εποχή ήταν οι δημοφιλέστεροι κωμικοί στη χώρα, ανέβασε δικές του κωμικές παραστάσεις και πολύ σύντομα, εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Για τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή, «Not the Nine O’Clock News», ο Άτκινσον κέρδισε το βραβείο BAFTA για καλύτερη κωμική ερμηνεία.

Ακολούθησε η σειρά «Black Adder», η οποία μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες βρετανικές κωμωδίες όλων των εποχών.

Το 1989 ο Άτκινσον ήταν διάσημος στην πατρίδα του, αλλά παντελώς άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο. Δημιούργησε τον «Mr Bean» ένα πρωινό που στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου. Τα στοιχεία του Mr Bean που επρόκειτο να γίνουν αγαπητά από εκατομμύρια τηλεθεατές, όπως το περίεργο περπάτημα και οι γκριμάτσες, τα χρησιμοποιούσε για χρόνια σε διάφορες παραστάσεις. Οι βάσεις για τον χαρακτήρα υπήρχαν, αλλά ο Άτκινσον δεν του είχε δώσει ακόμα όνομα και περιβάλλον.

«Δεν του είχαμε δώσει όνομα για 10 χρόνια, γιατί δεν το χρειαζόμασταν. Το 1989 τον ονομάσαμε επειδή θα εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Σκεφτήκαμε διάφορα ονόματα στην αρχή. Για ένα διάστημα τον λέγαμε Mr White. Καταλήξαμε στο Bean, γιατί ήταν μονοσύλλαβο και ξεκινούσε με το γράμμα b», είπε ο Άτκινσον σχετικά με τη δημιουργία της σειράς.

Όπως σημειώνει η Μηχανή του Χρόνου, ο Άτκινσον τραύλιζε όποτε πήγαινε να πει το γράμμα «b» και όλοι οι συνεργάτες του το έβρισκαν ξεκαρδιστικό, με αποτέλεσμα να του δίνουν συνέχεια να πει λέξεις που ξεκινούσαν με το γράμμα. Όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά, ο Mr Bean δεν είχε κανένα παρελθόν. Ούτε οικογένεια, ούτε φίλους, ούτε καν σπίτι. Σταδιακά, οι συντελεστές άρχισαν να δημιουργούν τον κόσμο του. Καλύτερός του φίλος ήταν ένα καφετί αρκουδάκι με πινέζες για μάτια, που άκουγε στο όνομα «Τέντι». Το αυτοκίνητό του, ένα Mini σε χρώμα λαχανί, έγινε το σήμα κατατεθέν. Η σειρά προβλήθηκε την περίοδο 1990- 1995.

Όσο για την οικογένειά του, μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ μία ολοκληρωμένη απάντηση. Στους τίτλους αρχής, ο Mr Bean «έπεφτε» στη Γη από ένα εξωγήινο σκάφος. Η θεωρία ότι προέρχεται από τους εξωγήινους δεν επισημοποιήθηκε ποτέ, αλλά και ο Άτκινσον και ο σεναριογράφος Ρίτσαρντ Κέρτις συμφωνούν ότι η συμπεριφορά του ταιριάζει σε έναν άνθρωπο που απλώς «φύτρωσε» στη Γη, χωρίς καμία προϊστορία.

Σε συνέντευξή του το 1993, ο Άτκινσον είχε αποκαλύψει ένα πιθανό τέλος για τη σειρά. Ο Mr Bean θα οδηγούσε σε ένα επαρχιακό δρόμο της νότιας Γαλλίας, όταν θα έβλεπε το εξωγήινο σκάφος να προσγειώνεται σε ένα κοντινό χωράφι. Από το σκάφος θα αποβιβάζονταν πολλαπλοί σωσίες του, οι οποίοι θα τον υποδέχονταν με χαμόγελα και χειραψίες. Ο Mr Bean θα ανέβαινε στο σκάφος, όπου θα γνώριζε τον καπετάνιο και τον οδηγό, λίγο πριν αποχωρήσει μαζί τους από τη Γη.

Τελικά όμως, η σειρά τελείωσε με τον Mr Bean να επιβιβάζεται άθελά του σε ένα τρένο με προορισμό τη Ρωσία. Χρησιμοποιήθηκε ένα τέλος λιγότερο οριστικό, ίσως για να αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα μετέπειτα εμφανίσεων του. Πράγματι, μετά το τέλος της σειράς το 1995, ο Mr Bean επέστρεψε για δύο κινηματογραφικές ταινίες το 1997 και το 2007, που σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − three =