αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο McArthurGlen έμεινε έξω από το Κυριακάτικο άνοιγμα και ετοιμάζει τις κινήσεις του

Το McArthurGlen έμεινε έξω από το Κυριακάτικο άνοιγμα και ετοιμάζει τις κινήσεις του

Επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απέστειλε η διοίκηση της McArthurGlen Athens, καθώς τα καταστήματα –πλην αυτών της εστίασης– που βρίσκονται στο ομώνυμο εκπτωτικό χωριό αποκλείστηκαν από την απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου. Με την επιστολή, για το περιεχόμενο της οποίας έχει ενημερωθεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), η εταιρεία ζητεί από την κυβέρνηση αλλαγή της νομοθεσίας. Εκπρόσωπός της, στον οποίο απευθύνθηκε η Καθημερινή, επεσήμανε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η McArthurGlen επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η εταιρεία δεν αποκλείεται να προσφύγει ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση 75812 της 6ης Ιουλίου 2017 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου των Σπάτων (IKEA, Leroy Merlin, Κωτσόβολος και Factory Outlet), αποκλείοντας από αυτή τη ρύθμιση το εκπτωτικό χωριό.

Διέξοδος δεν φαίνεται ότι μπορεί να δοθεί ούτε από την Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4177/2013 προέβλεπε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέραν των 8 Κυριακών με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη και μόνο για καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. που δεν ανήκαν σε εμπορικά κέντρα και αλυσίδες. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής επιτρέπεται μεν να λειτουργούν περισσότερες Κυριακές τα καταστήματα, αλλά μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4472/2017 ο περιορισμός των 250 τ.μ. και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος καταργήθηκε και δίνεται η δυνατότητα να αναθεωρηθεί προηγούμενη απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κατά τον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να ισχύσει το επόμενο έτος. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Οπως προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα της McArthurGlen Athens: πρώτον, ότι το εκπτωτικό χωριό, πολύ περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές και επιχειρήσεις, πληροί τα κριτήρια που τίθενται από την ίδια την υπουργική απόφαση για να λειτουργούν τα καταστήματα την Κυριακή. Δεύτερον, ότι η εταιρεία υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, στην απόφαση τονίζεται ότι οι περιοχές που επιτρέπεται να ανοίγουν τα καταστήματα πρέπει να έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού, σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και να ενισχύουν τον λεγόμενο «τουρισμό πόλεων». Στο εκπτωτικό χωριό λειτουργούν 100 καταστήματα, βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο Σπάτων, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά και σε παραλίες και στο λιμάνι της Ραφήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι, χωρίς να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του έτους, δέχεται 50.000 τουρίστες ετησίως, καθώς συνεργάζεται με ξενοδοχεία, τουριστικούς πράκτορες κ.ά. Προτιμάται δε ιδιαιτέρως από τους τουρίστες που προέρχονται από τρίτες χώρες, καθώς διαθέτει στις εγκαταστάσεις του υπηρεσία επιστροφής φόρου (για τις αγορές tax free). Από τους 50.000 τουρίστες, οι 25.000 προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., με το 50% αυτών να είναι Κινέζοι. Πολύ συχνές είναι οι επισκέψεις Κυπρίων καταναλωτών, οι οποίοι μάλιστα έρχονται αυθημερόν στην Αθήνα με αποκλειστικό σκοπό την πραγματοποίηση αγορών από το εκπτωτικό χωριό. Το 2016 στο McArthurGlen Athens πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορολόγητες πωλήσεις (tax free) 3,34 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 φθάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις προς τουρίστες από χώρες της Ε.Ε. υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =