αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο Linux laptop των 89 δολαρίων- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Το Linux laptop των 89 δολαρίων- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Πόσο κοστίζει ένα “οικονομικό” laptop; Ακόμα και σήμερα, δηλαδή στην εποχή των υβριδικών φορητών που βασίζονται σε φτηνά ολοκληρωμένα, αμφιβάλουμε ότι θα βρείτε κάποιο με τιμή χαμηλότερη από €200.

Για όποιον όμως επιθυμεί φορητότητα, χωρίς να θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα, το Pinebook ίσως αποτελέσει την ιδανική λύση. Πρόκειται για μια υλοποίηση της ίδιας ομάδας που ανέπτυξε το Pine A64, έναν δηλαδή μικροσκοπικό single-board υπολογιστή, που έχει αρκετές ομοιότητες με το Raspberry Pi. Στην πράξη μάλιστα το Pinebook βασίζεται σε ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο Pine A64, που έχει ενσωματωθεί στο σώμα ενός laptop!

Η εν λόγω υλοποίηση σίγουρα δεν θα μπορούσε να έχει τις επιδόσεις ενός high-end MacBook Pro ή Dell XPS, όμως μπορεί να αποκτηθεί για μόλις $89 και έχει αρκετή ισχύ για να αντεπεξέλθει στις βασικές computing ανάγκες του μέσου χρήστη, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλή αυτονομία, ώστε να το χρησιμοποιείτε αδιάκοπα για αρκετές ώρες.

Το σύστημα διαθέτει ένα 64-bit quad-core ARM SoC που χρονίζεται στα 1,2 GHz, 2GB μνήμης RAM LPDDR3, μονάδα αποθήκευσης eMMC με χωρητικότητα 16GB, κάμερα των 1,3ΜΡ και μια… χορταστική μπαταρία των 10,000mAh. Επιπλέον, υποστηρίζει τα πρότυπα ασύρματης δικτύωσηςWi-Fi και Bluetooth και μπορεί να δεχτεί κάρτες microSD.

Όπως σημειώνει το Pc Magazine, η συσκευή θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια με οθόνη IPS 11,6 ιντσών και μια με οθόνη, ίδιας τεχνολογίας, 14 ιντσών – που όμως θα κοστίζει $99. Η ανάλυση και στις δύο περιπτώσεις είναι 1.280×720 pixels. Πάντως, τα Pinebooks μπορούν να συνδεθούν και σε εξωτερική οθόνη μέσω θύρας HDMI.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − seven =