αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο It’s Possible πήγε στην ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Και άκουσε μερικά ωραία πράγματα

Το It’s Possible πήγε στην ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Και άκουσε μερικά ωραία πράγματα

Τεχνητή νοημοσύνη, Elon Musk, startups, Bitcoin, χάκερ, και λίγο από το μέλλον. Η νέα ομιλία του καθηγητή του ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, στην Αθήνα, ήταν από αυτές που σου αφήνουν αρκετά πράγματα στο μυαλό σου.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης (9/1), στο Public Café Συντάγματος. Ωστόσο, η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή. Ήδη από τις 20:30 ήταν σχεδόν γεμάτη. Με αποτέλεσμα στη συνέχεια να γεμίσει ασφυκτικά και αρκετοί θεατές να χρειαστεί να σταθούν όρθιοι. Είχε επίσης ενδιαφέρον, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού ήταν άτομα νεαρής ηλικίας. Ακόμα και φοιτητές.

Στις 20:50 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μπήκε στον χώρο (τυπικός ακόμα και στην ώρα), εμφανώς χαμογελαστός και ευδιάθετος. Μάλιστα, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους τον πλησίασαν θέλοντας να του μιλήσουν και να βγάλουν τις… καθιερωμένες σέλφι μαζί του.

Η ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη περιστράφηκε κυρίως γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Με τον ίδιο να εξηγεί τα «άλματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και τα ακόμα μεγαλύτερα που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον.

«Τη δεκαετία του ’90, κερδίσαμε τον άνθρωπο στο σκάκι. Ο Deep Blue της IBM κέρδισε τον Γκασπάροφ. Όταν λέω ‘κερδίσαμε’, εγώ είμαι από την μεριά του υπολογιστή, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει…», είπε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με εμφανή διάθεση για χιούμορ, και με το κοινό να ξεσπά σε γέλια.

Μίλησε επίσης για την πρόοδο που έχει γίνει στο πιο πρόσφατο παρελθόν, με εταιρίες όπως οι Google, Amazon, Facebook και Microsoft να εστιάζουν πολύ στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης. Έφερε το απλό παράδειγμα με τις φωτογραφίες και την μηχανή αναζήτησης της Google. Όπου πλέον μπορούμε να γράψουμε κάτι, και η μηχανή αναζήτησης να μας εμφανίσει, ακαριαία, πολλές εικόνες που αντιστοιχούν σε αυτό που γράψαμε. Αλλά δεν σταματά εδώ. Μπορεί αν γίνει και το αντίστροφο. Να εισάγεις μια εικόνα, και η Google να σου εμφανίσει σχετικά άρθρα ή άλλες παρόμοιες εικόνες.

Μέσα από τα λεγόμενα του, ο γνωστός καθηγητής εξήγησε ουσιαστικά αυτό που έχει πει και σε άλλες ομιλίες του: Ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και το «ποτάμι» δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Με τον ίδιο να ανήκει στην «αισιόδοξη μεριά». Από την άλλη, όπως επεσήμανε, χρειάζεται προσοχή, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταλήξει να είναι ένα δυνατό «εργαλείο» για λίγους, κυρίως καπιταλιστές και κυβερνήσεις, οι οποίο θα το χρησιμοποιήσουν μόνο για δικό τους όφελος.

«Ο Elon Musk που μερικές φορές δεν λέει σωστά πράγματα, έχει πει στην περίπτωση μας κάτι σωστό: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Τι είναι όμως η τεχνητή νοημοσύνη; «Τεχνίτη νοημοσύνη είναι η επιστήμη του πως να κάνεις τις μηχανές να κάνουν αυτά βλέπουμε στις ταινίες», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η επιστημονική φαντασία είναι πάντα μπροστά.

Η συζήτηση έφτασε και στις startups. Με τον καθηγητή να εκφράζει αρκετές φορές την θετική γνώμη του για αυτές ,και για τα projects που δημιουργούν.

«Οι μεγάλες εταιρίες είναι βραδυκίνητες, για αυτό εξαγοράζουν startups», τόνισε.

Εξηγώντας ότι τις περισσότερες φορές δεν εξαγοράζεται μόνο μια τεχνολογία ή πλατφόρμα, αλλά και όλη η ομάδα πίσω από αυτή. Εδώ υπάρχει ίσως ένα «μάθημα» που βγαίνει από την όλη ομιλία. Όπως είπε ο καθηγητής, το να εξαγοραστείς ή το να πας να δουλέψεις για μια μεγάλη εταιρία δεν είναι απαραίτητα καλό. Αφού έτσι δημιουργούνται οι «χρυσές αλυσίδες». Με απλά λόγια, μπορεί να πάρεις πολλά χρήματα, αλλά θα είσαι πλέον δεσμευμένος εκεί.

Κατά τη διάρκεια του event ειπώθηκε μάλιστα, ότι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απέρριψε πρόταση από την Microsoft, για να εργαστεί εκεί. Και ενώ του προσφέρθηκε μεγάλη χρηματική αμοιβή. Προτίμησε να συνεχίσει να δουλεύει σε Ακαδημαϊκό επίπεδο και πέρα από οποιαδήποτε «δέσμευση».

Ο ίδιος εκφράστηκε με θετικά λόγια και για τους χάκερ. Σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι χάκερ διακατέχονται από δημοκρατικές ιδέες. Τόνισε βέβαια, ότι υπάρχουν και κάποιοι χάκερ που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις, για άλλους σκοπούς.

Σε ερώτηση για το τι δεν θα δούμε σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Κωνσταντινος Δασκαλάκης απάντησε ότι αυτό είναι μάλλον το ταξίδι στον χρόνο. Από την άλλη, επεσήμανε ότι αν λυθούν κάποια τεχνικά προβλήματα, «σε βάθος 5 ετών θα έχουμε αυτοκινούμενα οχήματα στους δρόμους. Η Uber μπορεί να αντικαταστήσει όλο τον στόλο της με τέτοια οχήματα».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα… της επικαιρότητας. Το Bitcoin. Και σε αυτό, ο καθηγητής εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη: «Είναι μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις του αιώνα μας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =