αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο κακό σενάριο: Ο ιδρυτής της Uber εξηγεί πότε ένας startupper πρέπει να παραιτείται

Το κακό σενάριο: Ο ιδρυτής της Uber εξηγεί πότε ένας startupper πρέπει να παραιτείται

Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την Uber, το 2009. Και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι, από το ένα μέρος στο άλλο. Η δική του… κούρσα προς την κορυφή σίγουρα δεν ήταν εύκολη. Μην ξεχνάμε, ότι σε πολλές από τις χώρες που επεκτάθηκε η Uber, υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από τους παραδοσιακούς οδηγούς ταξί. Ωστόσο, ο ίδιος συνέχισε να εφαρμόζει τον πλάνο του και να διαχειρίζεται τις κρίσεις.

Μετά από όλη αυτή την εμπειρία, ο Travis Kalanick δίνει κατά καιρούς ομιλίες, μέσω των οποίων συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες για το τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να φτάσουν στην επιτυχία. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Τι γίνεται όπως στην περίπτωση της αποτυχία; ‘Η μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, πότε πρέπει ένας startuper να σταματά τη λειτουργία του project του;

Ο Travis Kalanick, έχει αναφερθεί και σε αυτό. Στο πότε, δηλαδή, πρέπει κάποιος να παραιτείται. Και αυτή είναι αναμφίβολα μια δύσκολη απόφαση.

«Όταν νιώσετε, ότι έχετε σταματήσει να βλέπετε τα πράγματα με τη λογική, είναι ώρα να προχωρήσετε παρακάτω» λέει ο Mr Uber.

Μια φράση που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Αυτό που θέλει να πει πιθανότατα ο γνωστός επιχειρηματίες είναι το εξής: Όταν ένα πλάνο δεν «βγαίνει» τότε οι ιδρυτές μιας καινοτόμου επιχείρησης μπορεί να κάνουν κινήσεις μη λογικές, πάνω στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν τα δεδομένα. Κάτι που κατά τον Kalanick, δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο, να αποδεχτούν την αποτυχία σε εκείνο το σημείο και, γιατί όχι, να δημιουργήσουν κάτι νέο.

Άλλωστε, ακόμα και ο ίδιος, πριν την εκκωφαντική επιτυχία με την Uber, είχε πειραματιστεί με άλλα projects που δεν πήγαν και τόσο καλά. Όπως με την πλατφόρμα peer-to-peer με το όνομα Scour. Που επέτρεπε στους χρήστες να διαμοιράζονται αρχεία και ταινίες. Η εταιρία έβαλε «λουκέτο» αφού εισέπραξε μεγάλο πρόστιμο από τις εταιρίες ψυχαγωγίας… που την κυνήγησαν.

Tο 2000 ο Kalanick ίδρυσε την εταιρία RedSwoosh, που δραστηριοποιούνταν στο κομμάτι του networking software. Και από εκεί αποχώρησε. Αυτή τη φορά μετά από εξαγορά. Αφού η εν λόγω εταιρία εξαγοράστηκε από την Akamai το 2007, προς 23 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, ο Kalanick κινήθηκε έξυπνα, και χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος από τα χρήματα που πήρε, για να δημιουργήσει την Uber. Η συνέχεια είναι γνωστή…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εννέα συμβουλές του Mark Zuckerberg για να φτάσεις στην επιτυχία

Πως πρέπει να περνούν το 24ωρο τους οι νέοι επιχειρηματίες: Ο Richard Branson έχει 5 tips

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + nineteen =