αρχικηVIRALΤο «διαστημικό» σπίτι στην Κρήτη που έχει κεντρίσει όλα τα βλέμματα (ΦΩΤΟ)

Το «διαστημικό» σπίτι στην Κρήτη που έχει κεντρίσει όλα τα βλέμματα (ΦΩΤΟ)

Το δημιουργικό γραφείο «Tense Architecture Network» έχει καταφέρει και στο παρελθόν να ξεχωρίσει με τις αρχιτεκτονικές του προτάσεις, να πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και τελικά να αποσπάσει σημαντικά βραβεία για τον τολμηρό και ρηξικέλευθο σχεδιασμό των πρότζεκτς του. Η συγκεκριμένη κατοικία στο νησί της Κρήτης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της καινοτομίας που σφραγίζει την ταυτότητα του γραφείου και φυσικά να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies van der Rohe 2017.

«Η κατοικία αυτή είναι ίσως η πλέον γλυπτική από αυτές που έχουμε κατασκευάσει αλλά δεν παύει να είναι ό,τι και οι υπόλοιπες: ένα σπίτι. Έχει δηλαδή σχεδιαστεί για ανθρώπους. Συγκεκριμένα για μία οικογένεια με μικρά παιδιά, μία οικογένεια όπως πολλές τέτοιες. Ικανοποιεί λοιπόν όπως και τα άλλα σπίτια μας τρεις συνθήκες: χρηστικότητα, σταθερότητα και ομορφιά –για να μεταφράσω την αξεπέραστη οδηγία του Βιτρούβιου. Κατ’αυτόν, utilitas-firmitas-venustas», αναφέρει στη LIFO ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και συνιδρυτής του «ΤΑΝ» κος Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.

H θέση της κατοικίας σε μικρό ύψωμα, είναι προνομιακή. Το επίμηκες πεδίο είναι ελεύθερο προς το νότο και την κορυφή του όρους Γιούχτα. Το σπίτι αναπτύσσεται αναγκαία κατά μήκος της νότιας πλευράς, της πλευράς του ήλιου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + eleven =